HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Доматите със сирене причиняват бъбречни кризи

Бъбречните кризи идват изненадващо, неочаквано и често са трудно разпознаваеми. Когато на човек му бъде открит камък в бъбреците или пикочните пътища, обикновено му се предлагат лекарства, хирургическа намеса или раздробяване с ултразвук. Тези средства обаче не водят до трайно излекуване на болестта, тъй като не отстраняват първопричината за появата на камъните в бъбреците, а премахват само последиците.

Диетичното хранене при болните е от голяма важност. Преди всичко се препоръчват картофи, които са носители на алкали и специално поради съдържанието им на калий. Гроздето, портокалите, лимоните също са богати на калиеви соли. За по-бързото отделяне на оксаловата киселина от организма се дават следните плодове и зеленчуци: моркови, прясно зеле, ягоди, ябълки, дюли, дренки, френско грозде, корените на магданоза, целина, круша, отвара от кората на редица плодове. В храната не трябва да се съдържат продукти, които са богати на калций, както и да се избягват продукти, които възбуждат нервната система, като алкохол, остри подправки и др. Не се разрешават храни като мляко, млечни произведения, яйчен белтък и зеленчукови плодове от типа на доматите. Нужно е и максимално ограничаване на солта, която задържа течностите в организма и катализира кристализацията на съединенията, разтворени в тях, пише ретро.

При бъбречни кризи специалистите съветват да се увеличи поемането на течности: вода (минерална, дестилирана или преварена), сокове и специализирани билкови чайове. Бирата, кафето, газираните напитки и сиропите трябва да се изключат окончателно. Има твърдения, че комбинацията на домати със сирене, както и прекомерната консумация на храни, съдържащи какао, могат да предизвикат камъни в бъбреците.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *