Домашен кетчуп

Необходими продукти:

10 л прясно изцеден доматен сок без семки и люспи
сол на вкус – около 4-5 с л е
700 гр захар
350 мл оцет 6%
4 с. л. чубрица
15 гр кимион
15 гр черен пипер
5-6 гр бахар
7-8 бр. дафинов лист
1 ч. л. лют пипер
7 пак. х 80 гр натурално царевично нишесте  – без оцветители и аромати
10 гр лимонена киселина (лимонтозу)

Начин на приготвяне:

Подправките се мелят ситно.
Прибавят се към оцета и сместа се завира.
Като заври се изключва, затваря тенджерата/купата с капак и оставя да престои 2-3 часа.
Прецежда се през няколко слоя марля или тензух.
Доматеният сок се слага да изври 1/3 от него – да остане около 7 л.
Прибавя се солта и захарта.
Изважда се в тенджера около 600 мл от сока и се оставя да изстине.
Останалия сок през това време ври
Ароматизирания оцет се прибавя към доматения сок и е добре да поври 6-7 мин. с него

Нишестето се размива в добре охладения отделен доматен сок. .
С енергично бъркане се прибавя към врящия доматен сок.
Прибавя се по малко, ако трябва не се изсипва цялата смес с нишестето, тъй като изстине се сгъстява още малко.
Като се извади на чиния и капне – капката трябва да се стича много бавно и застива, или пробвайте няколко капки на чинийка и след 2 минути като се обърне обратно – да не са мръднали.

Запечатва се в буркани и се вари не повече от 10 мин.
От тази доза излизат 17-20 бурканчета по около 400 гр.

Забележка: Лимонтозуто се слага, ако готовия продукт е за бърза консумация – прибавя се в кетчупа, разбърква, налива вряло в буркани, запечатва и обръща на капачката, за да залепне силикона и. Но при тези случаи не винаги издържа до пролетта, както стерилизираните.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *