Домашната салата „Ропотамо“ спечели наградата на кулинарната изложба „От градината на с. Бараково”

Домашна салата „Ропотамо“, приготвена с много труд и любов от Василка Стоичкова, бе специалитетът, който спечели вчера кулинарния конкурс „От градината на с. Бараково“, който се прави за четвърта поредна година в двора на черквата „Успение Богородично“. Идеята дошла от секретаря на местното читалище  „Възраждане 2001 г.“ Лалка Иванова и съпругата на отец Светослав Кючуков – Мирела, които обединили енергията си и амбицирали местното население да покажат какво са произвели в домашните си стопанства. Първото изложение организирали на 5 октомври, Деня на освобождението на Бараково от турско владичество, но се оказало, че за земеделците датата не е най-удачна, тъй като голяма част от продукцията вече е прибрана. „Затова започнахме да организираме изложбата-базар на Рождество Богородично. Миналата година празникът се случи в почивен ден и се събраха много производители, получи се голям кулинарен конкурс. Сега е по-скромно, защото е първи работен ден от седмицата след празници и повечето от местното население са на работа“, обясни Лалка Иванова.

Преди обяд вчера млади майки, баби и дядовци и много деца се събраха в двора на бараковската църква за кулинарната изложба и да изчакат раздаването на традиционния курбан за Рождество Богородично. Ролята на главен готвач и водещ на културното събитие пое Мирела Кючукова, която артистично презентира продукцията, запазвайки анонимността на производителите: „Тези вкусни хапки, любими на децата, се наричат „Бабини душици“, има три вида домашен мед, домашно мляко от Кочериново, домашна салата „Ропотамо“, в която виждате, че рибката е цяла и на консистенция добре докарана. Фино смляната бараковска лютеница е само от зеленчуци, местно производство. Тези яйца са от щастливи кокошки, сигурно затова са шарени и едри, а до страхотна реколта от чери домати са модерните напоследък плодове от годжи бери. Да благодарим на хората, които са се постарали и са поработили здраво, за да наредят на масата плодовете на труда си“, призова водещата публиката за аплодисменти и апелира към набързо сформираното жури добре да помисли и оцени по достойнство продукцията, преди единодушно да излезе с решение за победител.

Първото място бе присъдено на салата „Ропотамо“ заради труда да се отгледа зеленчукът, да се хване рибата и да се приготви гозбата, която не само е трудоемка, но е и много вкусна и здравословна, любима не само на възрастни, но и на децата. Оказа се, че дело на майсторката Василка Стоичкова е и бараковската лютеница. Подаръкът за нея бе великолепен морски пейзаж, за да пътува мислено до морето в дните на ограничения заради пандемията.

Овации за труда си получиха и останалите участници в изложбата-базар: Емилия Томова, Димитричка Петрова, Цецка Митринска от Кочериново, Иван Митев и Венера Лумбева, а читалищната секретарка Лалка Иванова почерпи с „бабини душици” и разкри, че тя е пастирката на щастливите кокошки. За усилията, които полага за съхранение на духовността, тя получи специален дар – икона на св. Спиридон.

„По време на пандемия хората са уплашени и не знаят какво ще се случи. Но трябва да помним, че всяко нещо идва и си отива, и след него идва друго. И това ще мине!“, мъдро заключи Лалка Иванова на финала на празника.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *