Дончев: България е сред шампионите по най-нисък външен дълг в ЕС

България продължава да е сред шампионите с най-нисък външен дълг в ЕС. Така вицепремиерът Томислав Дончев отговори на критиките на президента Румен Радев за бюджета.

„Имаме устен коментар за бюджета и не можем да пропуснем повода да участваме в този дебат”, каза Дончев и обясни, че ще подкрепи позицията си с числа.

„Ако следваме призивите и препоръките на президента, това, което правим е хем правилно, хем неправилно”, продължи Дончев. „Боя се, че нашата демокрация има низ от болести – като се почне от политическата дислексия и се стигне до политическата амнезия. Често се случва даден политически представител да забрави какво е казал преди няколко месеца. Припомням ви, че през април имаше призив за още мерки, за още помощ за компаниите и хората. Когато армията от безработни се множи всеки ден е неуместно да занимаваме хората с отношенията между президентската институция и изпълнителната власт”, коментира още Дончев. И изброи мерките, които е взело правителството. „За 2021 година 1 милиард и 647 милиона за подкрепа на домакинствата, 577 милиона мерки в подкрепа на бизнеса, 749 милиона за мерки за органите, натоварени с овладяване на пандемията. Това е без допълнителното финансиране по REACT-EU на стойнсто 1,3 милиарда лева”, каза още Дончев.

„В тежки времена, когато се натрупват пандемична, социална, икономическа криза, само държавата може да помогне и държавата си влиза в тази функция. Държавата прави всичко, за да са бързи мерките и да достигат до всеки”, каза Дончев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *