Дончев: Не разбрах как член на кабинета лиши Радев от вечеря в Естония

„Не можах да разбера как някой член на правителството е лишил президента Румен Радев от една вечеря в Естония и изобщо в тази интрига, ако всичко това е интрига, какво участие имаме ние”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на „Здравей, България”.

„Всичко е въпрос на лична отговорност. Никой не е имунизиран от контрола на държавен орган. Аз също. Предполагам, че Радев е бил предупреден. Всеки съвестен гражданин би следвало да се съобрази с препоръката”, допълни още той.

По думите му няма как държавен орган, който да следи всяко едно лице. „Няма как, ако под карантина са хиляди, до всеки да има полицай или служител на РЗИ. За каквито и мерки да говорим, на първо място е личната отговорност. Трябва да се мисли за близките, за приятелите. Това е същият механизъм, когато някой си хвърля фаса и след това се оплаква, че му е мръсно”, каза още Дончев.

И допълни: „Не съм в течение на детайлите, но мисля, че държавниците освен всичко друго, което правят, трябва да дават и пример”.

Дончев коментира и парите, които ще получим от Европа. “На първо място имаме традиционен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. България вече натрупа опит, към края на втория си програмен период сме. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по програма за развитие на селските райони за периода до 2027 година. До края на октомври трябва да сме готови с финалната версия на оперативните програми”, каза Дончев.

По думите му успоредно с това има и два нови големи инструмента. „Това са Фонд за справедлив преход, който е на стойност 1,2 милиарда и Фонд за възстановяване и устойчивост, който е на стойност 6,2 милиарда евро. Целите на втория са да се помогне на европейските икономики и общества да се възстановят от кризата, да станат по-устойчиви, както и да се проведат реформи”, обясни още той.

„Всичко това е безвъзмездно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем. За тях не сме взели решение дали ще ги вземем”, допълни Дончев.

„Като цяло всичко това е шанс за българското общество и икономика да свършат неща в допълнение към всичко, което се прави по оперативните програми”, обобщи вицепремиерът.

Той съобщи, че програмата за енергийна ефективност ще бъде продължена, но по нови правила – самоучастие и възможност за кандидатства за слънчеви панели, батерии по покривите, което по думите на Дончев е уникална възможност, която не се използва.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *