Доплащане и задължително допълнително осигуряване на пациента – основни идеи в новия здравноосигурителен модел

Допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента. Тези две идеи за здравноосигурителн модел е представил в понеделник здравният министър Кирил Ананиев на среща със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев. Размерът на допълнителната осигуровка не е уточнен. Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочва от Център за защита правата в здравеопазването. В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър.

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници. Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи, пише 24 часа. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец. Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания. Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. д-р ХаОс

    Не разбрахте ли, че докато не се премахне солидарната здравна система, при която от нашите осигуровки се плаща на мангупите и други подобни, които не плащат никакви данъци и осигуравки, здравната каса ще е бездънна яма и няма да има качествено здравеопазване, а ще си доплащаме всичко като попове!!! Крайно време е да се въведе индивидуалното здравно осигуряване, при което всеки си внася осигуровките на лична сметка, от която се ползве при необходимост от здравни грижи за него или негови близки (с негово съгласие), както е в “белите страни”! Държавата да осигурява тези, които по обективни причини (инвалиди и т.н.) не могат да работят и да се осигуряват. Всички останали тунеядци да се оправят, както искат и да си плащат всичко при необходимост!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *