Допълнителни Covid мерки в Москва

На фона на резкия ръст на заболеваемостта от Covid-19 кметът на Москва Сергей Собянин въведе с указ допълнителни мерки срещу разпространението на инфекцията.   

Още от днес се забраняват концертите, развлекателните и спортните мероприятия с участието на повече от 500 души както в затворени помещения, така и на открито, съобщава БНР.

От следващия понеделник, 28 юни, в заведенията за обществено хранене ще могат да влизат само ваксинирани, преболедували Covid-19 през последните шест месеца или с хора с отрицателен PCR тест.

Хората, които отговарят на посочените изисквания ще получават индивидуален QR код и никакви справки на хартия няма да се приемат. Сергей Собянин написа в личния си блог, че ситуацията със заболеваемостта остава много сложна.

 По думите му в ковидните отделения има 14 000 тежко болни и здравната система работи при пълна мобилизация на възможностите си. Заместник-кметът по социалното развитие Анастасия Ракова добави, че при 90% от новозаразените се открива индийският щам..

„Подкрепяме решителните мерки на кмета на Москва. Те са продиктувани от сложната ситуация“, заяви за ТАСС говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Някои юристи обаче са на мнение, че новият указ на Собянин противоречи на конституцията, защото неоснователно ограничава правата на хора, които по обективни причини не могат да получат така наречения QR код

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *