Доц. Ангел Кунчев: В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите – на първо

„В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите – на първо”. Това обясни доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг на здравните власти. Само Унгария и Чехия са преди България в тази черна статистика в Европа.

По заболеваемост сме на пето място в ЕС, а на Балканите – на второ. 

Доц. Кунчев обясни, че в страната са намалели разликите между най-засегнатите области и най-слабо засегнатите. Най-високата заболеваемост има в София-град, следван от Силистра, Бургас, Перник, Враца, Варна.

Данните за последните 14 дни са сравними с предишната вълна на пандемията, обясняват още здравните власти.

Този път обаче много по-често се стига до болнично лечение.

„Хоспитализираните в момента са много повече отколкото при втората вълна. Това се дължи основно на английския щам”, подчерта доц. Кунчев. Сравнение с втората вълна обаче смъртността била по-ниска.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че сме в пика на третата вълна. Има натиск в лечебните заведения, но те ще се справят, защото системата е подготвена, увери още проф. Ангелов.

Най-големият натиск бил върху психиката на хората.

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички. Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена. Нямаме никакви притеснения. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия”, заяви проф. Ангелов.

“Очакваме до края на април да получим достатъчно ваксини и хората да могат да избират каква ваксина да си сложат”, каза още проф. Костадин Ангелов.

“Намираме се в пика на третата вълна, надяваме се ситуацията да остане такава в следващите дни. Нещата ще се оправят в рамките на няколко седмици”, каза още Ангелов.

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица. Здравните власти очакват това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

 „Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп до ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви ваксини. Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът.

„Производствените бази на руската ваксина ще бъдат инспектирани от ЕС. Едва след тази процедура ще може да се премине към следващия етап. По отношение на китайската ваксина Синовак, все още се правят проучвания”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Миналата седмица е извършена промяна в разрешението за употреба на трите налични в България ваксини.

„В Германия вече се произвежда ваксината на Pfizer/BioNTech. Има и малка промяна в условията за съхранение на този препарат. Надяваме се тези неща да помогнат за логистиката и доставките на ваксини”, каза още Кирилов.

„Относно ваксината на AstraZeneca има промяна в търговското наименование. Добавена е и нова производствена база в Нидерландия, където се произвежда активното вещество на препарата”.

В страната ни през април се очакват около 700 000 дози, като около 350 000 ще бъдат РНК ваксини. До края на юни се очакват близо 1,5 млн. от Pfizer и 500 000 от Moderna.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *