Доц. д-р Ангел Кунчев: Идва английският вариант на Ковид, ще осигурим специални облекла за изборите

Доц. д-р Ангел Кунчев потвърди пред водещия Антон Хекумян по БТВ, че новият английски щам настъпва и у нас, а за изборите ще бъдат осигурени специални облекла за секционните комисии.

“Постоянно казват колко опасен е изборният процес. За всеки човек, който няма предварителна настройка, е ясно, че не е така. 

Ако спазваш елементарните изисквания да си с маска, да има отстояние и да си дезинфекциран, няма никакъв проблем. 

Много по-голям е рискът, ако влезеш в транспорта, и там има 100 души в автобуса, много по-голям е на опашката, в някой магазин или да се съберем с група приятели 15-20 души и да стоим с часове. 

Настройката дойде от там, колко ще е сложен процеса, а това са 3-4 мерки за изборния процес. 

Моя работа е да им дадем облекло, да ги имунизираме, осигурени са средствата, вече организацията е в ръцете на администрацията. 

Английският вариант настъпва. Има едно задържане на ситуацията в Европа, както и в България. В Португалия, Ирландия и Чехия е много тежко. Върви вълната на неговото разпространение. В Гърция има голям процент, имат и от новите два щама. Голяма заблуда е, че със задгранични мерки може да спреш един вирус. 

Другият въпрос е, че темпът на разпростпанение не е много висок. Бавен е процесът, но го има. Тук темпът, ако го държим в тези граници, здравната система ще издържи. До сега не сме имали такъв обем на този щам. 

До 1 март има още време, да видим какво ще се случи. Ние даваме съвети, управляващите решават. Има един куп социални причини. Задържането на заведенията не може да бъде безкрайно. Самото общество трябва да прояви съпричастност към хората. Може при нас пикът да дойде на изборите. Но новият вариант не е много по-опасен.”, разясни медикът.  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *