Доц. Златко Павлов заведе литературни творци и библиотекари от Пиринско на гости в Струмица, посрещнаха ги със скопско пиво и тиквешка ракия

Група литературни творци и библиотекари от Пиринския край, водени от доц. Златко Павлов, гостуваха на градската библиотека „Благой Янков-Мучето” в град Струмица, Северна Македония. Официалната част от визитата започна в градската библиотека, но преди това всички седнаха на по чаша ободряващо македонско кафе.

Представянето на пиринските творци се оказа доста емоционално. Първите аплодисменти бяха за доц. Златко Павлов. След представяне на визитката му като бивш преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград, театровед и изкуствовед той отведе присъстващите към бог Прометей, който е дал огъня на човеците, но видян в житие на сегашния 21-и век, и то в драматичен образ.

Снежана Стойнева от Брежани в поетично слово от книгите „Хълмът на пеперудите” и „Солени са ми устните” изрази чувства, че поезията става дефицит в живота на хората и трябва да се търси, а творците да не спират да творят, и дари на библиотеката новата си стихосбирка „Искам да живея като птица”.

Елена Илиева от Благоевград не пропусна да поговори за драматургията, за драмата в изкуството и човешките драми. Намери възможност да предизвика внимание и с времето на Троянската война, с Одисей и Пенелопа.

Из света на книгите поразходи публиката Соня Иванова от Регионална библиотека „Димитър Талев” в Благоевград, подчертавайки какво са книгите за развитието на човешките цивилизации.

Колежката й Елза Кресничка пък представи най-новата стихосбирка на поета Борислав Владиков „И шепот, и вик”.

Изпълнила трудовата си биография като медик, а живота си с поезия, Магда Гашева от Петрич прикова вниманието със стихове под общото мото „Поклони и молби за любов”.

Много вълнуваща се оказа и една среща в домашна обстановка. Тя пък бе в двора и дома на писателката Фимка Михайлова. Домакинята нагости всички с вкусотии, скопско пиво и тиквешка ракия, и с подарък от новата й книга „Шепот в съня”, чието обсъждане и представяне стана привечер в голямата зала на Дома на културата в Струмица, съпроводено с богат коктейл и не без участието на гостите от Пиринско.

В програмата на гостуването се включи още посещение на Историческия музей. От натоварената програма на гостите от Пиринско не им остана време за разходки из града и пазар. 

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *