Доц. Мангъров: Всички ще изкараме вируса, но с 99% сигурност няма да умрем

“Нямам никакъв търговски интерес към т. нар. бързи тестове. Декларирам го официално. С инфекциозни болести се занимавам от 38 години”. Това каза доц. Атанас Мангъров, част от Медицинския съвет към кабинета.

По думите му един заразен започва да отделя вирусите в околната среда 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми и ги отделя до 20-30 дни след симптомите.

„Такива клинични симптоми има при 20% от случаите, при всички останали, когато те са заразени отделят вируси, без да знаят. Този тип болни могат да се уловят или с PCR или с имунно-флуоресцентни тестове(бързи тестове)“, каза Мангъров.

Експертът заяви, че е изключително важно да се намерят следи от вируса в кръвта на заразените пациенти. Това се установява с тестове за антитела и може да се установи в кой ден от инфекцията е даден пациент.

„За да контролираме един епидемиологически процес, ние трябва да го изследваме. Ние трябва да сме наясно какво се случва. Когато не направим изследване, ние ще откриваме вторични и третични случаи – хора, които са заразени от хора, които не сме открили. Сега изолирам всички вкупом, което не е добре“, добави експертът. Заповедта на Ананиев трябва да се спазва, но личното ми мнение е, че маските не са много надеждни – все едно да си сложите метални решетки на прозореца и да се надявате комарите и мухите да не влизат в стаята. Но заповедта трябва да се спазва”. “Бързият ми тест за вируса е отрицателен”, съобщи още самият той. “Нека хората се успокоят, така или иначе всички ще го изкараме коронавируса – допълни доц. Мангъров.

В 99 на сто от случаите няма да умрем. Шансът е съпоставим с този да преживеем обикновен грип”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *