Доц. Рачев: Идва ли краят на зимата и какво още да очакваме от февруари и март

Слънчево и топло ще бъде времето до края на месец февруари. Тази ексклузивна прогноза направи доц. Георги Рачев, най-опитният български специалист по климата и факторите, които влияят върху него. Климатологът разкри идва ли краят на зимата и ще има ли снежни изненади през месец март, пише “пик”.

– Доц. Рачев, какво време да очакваме в оставащите дни до края на февруари? Верни ли са прогнозите са слънчеви часове и положителните температури?
– Да, верни са! Прогнозата за месец февруари, която дадохме в края на януари месец, за сега удивително съвпада. Всичко е така, както го бяхме предвидили, за разлика от катастрофалната невярна прогноза за януари месец. Втората половина на февруари месец ни очаква точно това, което предвидихме.
Днес сутринта ще бъде последният студен ден от февруари месец, където температурите ще са от порядъка на минус 7-8 градуса, а на места ще достигнат до минус 12 градуса.
От 14 до 18 февруари ни очаква бавно повишение на температурите – както на минималните, така и на максималните. Оттам нататък до края на месеца ни чака едно сравнително нормално за края на февруари месец време, което на нас ще ни се стори топло.
– Ще ни се стори топло заради студените декември и януари, нали така?
– Точно така, намръзнахме се. Декември беше с отрицателна аномалия, януари в някои части аномалията достигна рекордни стойности, които на някои места не са измервани от 1963 година. Много студен беше януари месец. Това показва, че дори в момент на глобално затопляне, а то е факт, тъй като тази година, която замина, е най-топлата година, откакто съществуват метеорологичните наблюдения, с температура на въздуха от почти 1 градус, нищо не пречи да имаме няколко доста студени зими.
– Да очакваме ли някакво сериозно застудяване до края на февруари?
– Сериозно застудяване и такива продължителни минусови температури не се очакват. Напротив, ние ще бъдем в зоната на високо атмосферно налягане, което ще означава, че сутрин ще бъде хладно, между минус 1 до 2-3 градуса, а на обяд ще имаме доста повече слънце с изключение на местата, където има мъгли.
Очакваме максималните температури през февруари месец да бъдат около 8-9, а на места 12-13 градуса. В Горнотракийската низина, където усетиха много студен въздух – Пловдив в продължение на цяла седмица беше един от най-студените градове в България, ще има температури до 15 градуса.
– Това време ще попречи ли ентусиастите, които обичат зимните спортове?
– Времето в зимните курорти ще бъде супер. Супер време и супер сезон. Слънце ще има, но ще има и една здрава, трайна снежна покривка, която няма да си отиде скоро, макар че и няма какво да я стопи. Защото другият важен елемент е, че не очакваме съществени валежи до края на месеца.
Месецът по отношение на снежните температури ще се окаже нормален и малко топъл, защото към този момент той е с нормална температура, на някои места достига до минус 1 градус, но ще си влезе в нормата и до края на февруари средномесечната температура има много голяма вероятност да завърши с положителна аномалия до 1-1,5 градуса.
– Тоест, да не очакваме нови валежи?
– Няма да вали. Около 25-26 февруари има вероятност за валежи, но те ще бъдат от дъжд в равнините, а по високите планински места и по курортите ни ще бъдат от сняг. Така че ни очаква много слънце и много приятни часове за хората, които ще избягат в планината и ще се спасят от мръсния въздух в ниските котловинни части на големите градове.
– А какви са предварителните прогнози за март месец? Макар че все още е рано, може ли да споделите някакви наблюдения? Има ли вероятност да ни изненадат нови снеговалежи?
– Обикновено при студен януари и февруари месец, март също е хладен. Аз обаче обръщам внимание, че по всяка вероятност февруари месец няма да е хладен. Март месец се очаква със стойности, близки до нормалните и малко по-високи.
Това е баба Марта! Тя си има своя нрав и тя си фучи и гърми, и вали. Има и дъжд, и сняг и топло, и студ. По-важното е, че такава продължителна зима и такива сериозни ниски температури за дълъг период от време не се очакват. Разделяме се с тях. Пак ще има застудявания, пак може да вали сняг на места с над 1000 метра надморска височина, но в ниските части на страната валежите ще са от дъжд.
Това, че някъде ще превали сняг, не трябва да ни плаши. Ще бъде от ден до пладне. Няма как вече тези продължителни и трайни снеговалежи и този много продължителен и лют студ да се върнат.
Така че трябва да се подготвим за динамично време през март месец. Този месец винаги се е отличавал със смяната на зимната с пролетната циркулация, така че бързата смяна на циклоните и редуването на топло и студено време са съвсем в рамките на нормалното.
Заключението към днешна дата е, че ни очаква един влажен и относително нормален в температурно отношение месец март.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *