Доц. Шиваров: Ваксинационният скандал в Сандански не ме изненада

”В България винаги сме с нагласата да изпреварим някого. Ако ние сме по-спокойни, че ще получим качествена медицинска грижа, това не би принудило тези хора да постъпят така. По-добре е да спазваме мерките, за да намалим риска и спокойно да изчакаме да дойде този момент, да имаме всички равен достъп и да контролираме заболяването”, заяви доц. Велизар Шиваров в ефира на БТВ. Той не е изненадан от това.

По думите му ваксинирането на преболедували е въпрос на личен избор. “От медицинска гледна точка няма проблем. Става въпрос за използване на ресурсите. Антитяловият отговор на хората, които са го преболедували, се запазва доста дълго време, поне 8 месеца”, обясни той.

“Ваксината е така направена, че тя насочва имунният отговор към определен сегмет на вируса. Групата онкоболни е много голяма. Отговорът към ваксината може да бъде по-слаб. Ако направим сравнение между две групи онкоболни и здрави, имунният отговор при едните ще бъде по-слаб. Да се надяваме, че скоро ще може масово и те да се ваксинират, или поне тези, които не са на активно лечения”, коментира още той.

Що се отнася до твърденията, че хората с нулева кръвна група са по-защитени от коронавируса, а тези с А кръвна група са повече засегнати, той заяви, че това е отворен въпрос. “Има много проучвания, които казват едно, а другите го отхвърлят”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *