HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

До броени часове решават влиза ли шефът на Окръжен съд-Кюстендил Мирослав Начев във ВСС

Административният ръководител на Кюстендилски окръжен съд  Мирослав Начев е един от съдиите, от които се избират петимата нови членове на съдийската квота на Висшия съдебен съвет.

Комисията, провеждаща избора на шестимата съдии, които ще бъдат членове на новия ВСС, започна броенето на гласовете от днешния втори тур на вота в 18.30 часа.

До балотажа се стигна, след като на първия тур – вчера,бе излъчен само един магистрат, който успя да събере 50% плюс един от гласовете на всички 1951 съдии, участвали в избора.

В неделя трябваше да бъдат избрани останалите петима членове от съдийската квота в новия ВСС. За местата се състезаваха 26 кандидати. Активността на балотажа беше почти толкова висока, колкото и на първия тур – 85,79% или 1920 души, като отново три четвърти от гласувалите избраха да дадат вота си по електронен път. 1455 от съдиите дадоха гласа си по този начин, а само 465 от тях пуснаха хартиени бюлетини.

По искане на двама от кандидатите, в момента избирателната комисия чете на глас посоченото във всяка една от хартиените бюлетини. При балотажа правилото за 50% плюс 1 от гласовете не важи и съответно за избрани ще се считат петимата с най-много вот в своя полза. Ако двама от кандидатите имат един и същи резултат, кой от тях ще влезе в новия ВСС ще бъде решено с жребий.

Съдия Мирослав Начев – втори мандат председател на Окръжен съд – Кюстендил, е номиниран от магистрати от същия съд за изборен член на Висшия съдебен съвет. В предложението те акцентират, че кандидатът съчетава заложените в закона изисквания за професионален опит като магистрат и като административен ръководител. Той се ползва с уважение, демонстрира отлично познаване на проблемите на органите на съдебната власт и на отделния магистрат, включително възможностите за тяхното разрешаване. Дългогодишният професионален опит в съдебната система, включително като административен ръководител, му позволява задълбочен и информиран поглед относно дейността на районните и окръжни съдилища, по въпросите за натовареността на магистратите, за разпределението и организацията на работата, който се изисква за оптимизация на съдебната дейност. В служебните му взаимоотношенията с други органи и институции, проличава заинтересоваността към общото развитие на системата и говорят за лоялност към нея.

„В досегашната си дейност като съдия Мирослав Начев последователно е отстоявал принципни позиции, основани единствено на вътрешното му убеждение и на разпоредбите на закона, запазвайки достойнство и ниво, поемайки върху себе си съпътстващите трудности, изявявайки твърдост на характера, почтеност и откритост“, заявяват предложителите.

Според тях той не би пестил сили и енергия за разрешаване на съдебните проблеми и подобряване системата на правораздаване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *