До 5 минути на човек за гласуване с машина, след това устройството се изключва

До 5 минути ще има всеки избирател, за да гласува с машина. Ако не е успял за това време да се справи, устройството ще се изключи. Това стана ясно на заседанието на ЦИК вчера по време на обсъждането на методическите указания за частичния местен вот на 27 юни. Това обаче ще е валидно и за парламентарните избори на 11 юли, тъй като машините, с които ще се гласува на двата вота, са от един и същ модел, предава 24 часа.

В случаите, в които избирател стои повече от 2 минути пред машината, член на секционната комисия ще трябва да го попита дали има затруднения и да му даде указания как да подаде електронния си вот. На 4 април на президента Румен Радев му отне минута и половина, за да гласува с машина. Експерименти на ЦИК обаче показаха средно време за вот с устройство около минута и 10 секунди.

За 11 юли електронната бюлетина ще е от 2 страници. Около 423 машини ще са нужни за секциите в чужбина, като по 2 устройства ще има в тези, в които са гласували над 350 избиратели. Всяка секция с машинно гласуване извън страната ще разполага с по 5 смарткарти, или общо 2200. За вота в страната комисията обсъжда вариант по 2 машини да има в секциите с над 450 избиратели. Поне 3 години професионален опит пък трябва да имат експерти на партии, коалиции, организации с регистрирани наблюдатели за вота, за да участват в одитирането и сертифицирането на машините за изборите. То отново ще се извърши от Държавна агенция “Електронно управление” и институтите по стандартизация и по метрология по методология, изготвена от тях, както предвижда Изборният кодекс.

Изискването към външните експерти, които ще имат право да наблюдават процеса по сертифициране и одитиране на машините, е те да са висшисти със специалности в сферата на информатиката и компютърните науки. Партиите, коалициите и организациите, регистрирали наблюдатели за вота, ще имат право на един представител, а БАН – до двама, пише в решението на ЦИК.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *