ДПС обжалва изборните резултати за общински съветници в Разлог, делото приключи в едно заседание

В едно заседание приключи вчера изборното дело за общинските съветници от Разлог. Резултатите от вота обжалва водачът на листата на ДПС Марин Христов, след като партията не успя да вкара нито един общински съветник. Той оспорва решението на ОИК, тъй като счита, че действителни гласове са били отчетени неправилно като недействителни, и поиска да бъде извършен съдебен преглед на бюлетините в трите избирателни секции в село Баня.

На вчерашното първо заседание неуспелият кандидат за общински съветник се яви лично заедно с адвокат Румяна Нанкова и поискаха да бъде извършено ръчно преброяване само на недействителните бюлетини в село Баня, които са 425 броя. Наред с това бе направено искане и за назначаване на съдебно-математическа експертиза, както и да бъдат прегледани черновите за протоколи на трите секционни комисии.

Председателят на ОИК – Разлог заяви, че жалбата е неоснователна и се възпротиви на направените доказателствени искания, тъй като протоколите в избирателните секции в с. Баня са подписани от всички членове и без особено мнение. Това беше становището на избраните общински съветници, някои от които присъстваха лично като заинтересовани страни, а други бяха представлявани от адвокати. Адвокат Атанаска Богоева, ангажирана на делото от общинския съветник от „Демократична България” Радко Тумбев, заяви, че жалбата е обща и бланкетна, а искането за експертиза – недопустимо. Броят на недействителните и действителните бюлетини за ДПС в трите СИК № 20, 21 и 22 в с. Баня не променят избирателната квота за общински съветници, която е 444 гласа, и няма да доведат до разместване, което е самостоятелно основание за отхвърляне на жалбата. Адвокат Богоева счита искането за оглед на черновите за протоколи също за неоснователно, тъй като те нямат обвързваща доказателствена стойност.

След съвещание съдия Иван Петков отхвърли всички доказателствени искания на жалбоподателя, като се позова на решение на Конституционния съд от 2009 г., според което повторно преброяване на бюлетини не може да се извършва в съда, а по изключение се допуска само когато между членовете на СИК е имало разногласия и спорове. В случая не е така, протоколите са подписани от всички членове, включително и от представителя на ДПС, и липсва особено мнение. При това положение делото бе обявено за приключено и след като страните представят писмените си защити, съдията ще обяви решението си в законовия срок.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *