HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ДРАМАТИЧЕН СЪДБОВЕН ОБРАТ! Един от емблематичните санданчани с бизнес за милиони продава кафе и закуски, за да се издържа, губи и този обект

Един от емблематичните предприемачи в Сандански Иван Ковачев, който пръв след демократичните промени разви мощен строителен бизнес, сега се издържа, като продава кафе и закуски, но е на път да изгуби и това препитание. Той нае временен търговски обект на централната улица „Македония” в Сандански, като в началото плащаше на работник да го стопанисва. Вчера Иван Ковачев лично продаваше на обекта на открито, въпреки студеното време. Той сподели, че излиза, за да си докара някой лев и покрие сметките си за ток, вода, телефон и други. Не се срамува, че преди десетина години е бил най-богатият човек в Югозападна България и е построил няколко емблематични жилищни кооперации.

„Бяха такива времената, единственият ми началник е Господ, на него вярвам”, каза Ив. Ковачев. Ето какво сподели той: „Тези дни е много студено времето и хората по-малко пазаруват. Не печеля много пари. Месеците декември и януари, който вече изтича, са доста слаби – до 200 лева на месец съм изкарал. Не са много пари, но ми помагат да покрия разходите за ток и вода. Лятото е по-печелившо, изкарват се по около 500 лева на месец. Аз съм пенсионер, инвалид. Не работя сам на обекта, защото ми е доста трудно, тъй като съм с няколко байпаса на сърцето. Работи мой приятел. Плащаме наем на общината за терена. Благодарение на Господ съм жив, дал ми е възможност и да се движа по малко, и да си докарвам допълнителни средства, за да оцелявам. Преди дни обаче при мен дойде Иван Маламов и ми каза, че вече той е новият наемател на терена. Бях изумен. Не съм дори разбрал, че има търг. Даде ми срок до месец март да освободя мястото. От него научих, че е спечелил под наем 10 общински терена на главната улица. Ако трябва да освободя този терен, ще остана на улицата, без да мога да се препитавам. Тук обектът ми е близо до дома, на стотина крачки, и успявам да се придвижа полека, трудно ходя след прекараните 3 инфаркта. На община Сандански съм направил през годините дарение над 200 000 лева, купил съм и апарати за вътрешното отделение на болницата. Дарил съм много средства за инфраструктурата на общината за осветление, за озеленяване, детски атракциони. Случиха се различни неща и изгубих не само бизнеса, а всичко. Сега, ако ме лишат и от този временен обект, като ми отнемат терена, не знам как ще оцелявам”, призна някогашният мощен бизнесмен.

Ив. Ковачев е първият строителен предприемач в Сандански. Започна бизнес с продажба на строителни материали, изгради мощната някога фирма „Метал-кимс”. След това започна да строи масивни жилищни кооперации, сред които емблематичните „Санданска перла”, Сандански-МОЛ”, изгради и минирезиденцията на пътя за Татовата резиденция, която преди години бе купена от Коко Динев. Заради необслужени кредити от Ив. Ковачев банките сложиха ръка на почти цялото му имущество. В момента живее в един от апартаментите в МОЛ-а в Сандански.

Иван Маламов, който му е дал ултиматум да освободи терена, е бивш служител в община Сандански. Фирми от фамилията на Ив. Маламов спечелиха на търг 10 търговски обекта в централната градска част на курортния град и в широк център. Със заповед на кмета К. Котев в края на месец ноември Ив. Маламов бе освободен от заеманата длъжност.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *