HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ДРАМАТИЧНА НОЩ КРАЙ КРЕСНА! Две нови огнища едва не изпепелиха Сенокос и Ощава, днес частен хеликоптер се включва в гасенето на пожара

Хеликоптер на частна фирма ще се включи в гасенето на големия пожар в Кресненското дефиле днес, съобщи директорът на главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов.

В района вали дъжд, но има и силен вятър, което означава че не може да се разчита само на природата за потушаване на огнената стихия, пише “24 часа”.

Пожарът край Кресна, който доведе до екологична катастрофа от четвъртък насам, е ограничен – работено е цяла нощ, възникнали са две нови тежки огнища, но към този час вече помагат и температурите. Булдозери са на място, три хеликоптера и стотици ще души помагат.

Драматична нощ – така определени борбата по тъмно шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов.

Между с. Сенокос и Ощава е имало върхов пожар. “Колегите успяха да се справят и не допуснаха село Ощава отново да бъде опожарено”, посочи главен комисар Николов.

Това е равносметката от шестия ден, в който Пирин гори – вчера се наложи и евакуация на жителите на село Влахи, където бе критично положението. В момента обаче това не се налага.

Шест пожарни екипа обаче дежуриха в нощта срещу вторник около ВМЗ “Сопот” заради избухналия в близост до завода огън. Въпреки че пламъците, разгорели се около полигона за изпитване на оръжия беше потушен в понеделник вечерта, дежурни пожарни екипи останаха цялата нощ, за да пазят района.

„Няма разрастване на пожара над село Влахи. Пожарът е ограничен по всички фронтове. При тази суша, дъждът ще ни помогне по-бързо да обработим пожара. Хеликоптерите ще работят, въпреки лошите атмосферни условия. Булдозерите работят и хеликоптерите обливат с вода”, заяви  Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен център на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Трудно се работи. Теренът е силно пресечен и има участъци, които помагат огънят да се разгори отново.

Засега природата не ни оказва помощ, тъй като шести ден не успяваме да потушим огъня. Вятърът за секунди променя посоката си и боровете пламват много бързо. Разполагаме с достатъчно хора, за да покрием смените и да се ротираме през ден. Всички работим рамо до рамо и целта ни е да запазим целия състав жив и здрав”, обясни Редник Смилена Войнова, която е в района на Кресна от миналия четвъртък.

„На места пламъците са много високи и това оказва риск и за нашия живот. Всички хора са напуснали имотите си. В село Влахи е съсредоточена цялата налична противопожарна техника. Няма риск за животните”, заяви сержант Кирил Георгиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *