Драстично паднаха изкупните цени на ранните зеленчуци в Санданско

Драстично паднаха изкупните цени на зеления кромид, марулята и  репичките в Санданско от началото на тази седмица. В момента корен маруля се изкупува от производителя на цена от 0.30 лева,  при цена 0.90 лева преди дни, репичката се изкупува на цена от 30 стотинки, при 70 стотинки преди седмица, а връзка зелен лук от 70 стотинки падна на 30 ст.

В същото време на пазара в Сандански корен маруля може да се намери на 80 стотинки, а в големите магазини цената й стига до 1.20 лв. Връзка репички на пазара е 60 стотинки, в магазините – 0.90 лева, а лукът върви между 70 стотинки и 1.29 лева.

Причината за спада на изкупните цени на ранния зеленчук се дължи на факта, че зеленчукопроизводителите вече подготвят нивите си за втората реколта на годината – ранния червен и розов домат.

„До края на месец март трябва да приключим със зелената залата и да се засадят доматите”, разказа Васил Петров от Сандански, който обработва 3 декара оранжерии. „По-добре да продам зеленчуците на ниска цена, отколкото да ги изхвърля на боклука. Средно от един декар печалбата е 5000 лева”, заяви той и допълни, че се надява на по-добра печалба от ранния домат, въпреки че за един декар разходът за семена и торове е не по-малко от 2000 лева.

Основният поминък на хората в селата Струма, Вълково, Лебница, Ново Делчево, Дамяница е отглеждане на ранни зеленчуци. Те отглеждат по няколко реколти на година, започват със зелена салата, домати, краставици, пипер, патладжан и приключват с корнишони.

 ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *