Дупничанин засне бяло врабче в кв. „Горна махала”

Врабче албинос се появи в Дупница, птичката с необичайна окраска е била забелязана в кв. “Горна махала” в Дупница от оператора във верига хранителни магазини Здравко Минчев.

Пред репортер на “Струма” той сподели изумлението, а и радостта, че е видял за първи път в живота си бяло врабче: „Бях пред едно заведение за хранене в квартала и забелязах, че няколко врабчета кълват подхвърлени им трохи хляба и едното от тях е с бели пера вместо със сиво-кафяви като на останалите и ги снимах. Изненадах се, като го видях, за първи път в живота си виждам врабче с бели пера по тялото и само няколко тъмни пера на крилете. За бялата лястовица съм чел в Йовковото произведение “По жицата”, че носи късмет, но за врабчето, което снимах, не зная дали е на късмет, или игра на природата, но се радвам, че го видях, както и много други хора”, разказа Здравко Минчев.

Орнитологът от Гоце Делчев Димитър Попов заяви по повод бялото оперение на врабчето: “Няма никакво чудо. В природата се срещат такива аномалии при всички видове животни, дори и при хората, така наречените албиноси. Това отклонение е дефект на пигментацията от нарушен ензим. Аз често наблюдавам птици по различни места в България. Виждал съм и бяла лястовица преди 10-ина години край Огняново. Аз твърдя, че има много истини в народните поверия. Йордан Йовков е писал, че човекът престава да бъде човек, когато престане да търси бялата лястовица. Аз вече я намерих и твърдо вярвам, че това допринесе за моето израстване и усъвършенстване. Както и това, че народният морал забранява преследването на белия щъркел. Важното е да вярваме. Дори да не е бяло, врабчето е полезно, след като съществува в природата”.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *