HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Дупничанин проби в световните серии на NCAA, очаква покана от Я. Неделчев в националния отбор на България

Един от пионерите на бейзбора в България – дупничанинът Петър Арбов, изживява забележителна американска мечта. Основателят на двукратния държавен шампион “Девълс” /Дуп/, който бе закрит преди началото на миналия сезон, живее в САЩ трета година. И наблюдава как наследникът му Петър Арбов-младши реализира целта на няколко поколения български бейзболисти.
В края на май той стана първият ни питчер, хвърлял в световните серии на колежанската лига /NCAA/. 21-годишният нашенец влезе в историята на чикагския университет “Конкордия”, подпечатвайки първата и единствена засега победа на отбора във финалите на III дивизия. “Конкордия Кугърс” дебютира там с поражение от 2:4 срещу колежа “Вашингтон и Джеферсън”. Във втория ден от осемстранния турнир пумите биха “Осуиго Лейкърс” /Ню Йорк/ с 9:4, а П. Арбов-младши хвърля последните в 2 ининга и не допусна точка.
Джуниър се качи на възвишението и в следващия мач – срещу “Роаноук”, загубен с 3:10 и сложил край на първото участие на 150-годишния университет “Конкордия Чикаго” в серии на NCAA.
Финалите в дивизия този сезон се проведоха на стадион “Фокс Ситис” /Епълтън/ – дома на “Уисконсин Тимбър Ратлърс”, подразделението на “Милуоки Бруърс” в клас “А” на Майнър лийг. Това превърна П. Арбов-младши и в първия българин, играл бейзбол на стадион от професионалната лига в САЩ.
“Неописуема е емоцията, изживяна с участието ни в “Уисконсин”. Официалното изпращане от университета, пътуването с автобуса на “Чикаго Къбс”, официалната церемония при откриването на сериите, да играеш на стадион от професионалната лига… Чувството беше невероятно на стадиона. Така една от бейзболните ми мечти се сбъдна”, заяви П. Арбов-младши.
Орисан да върви по стъпките на баща си, малкият Петър буквално прохожда на игрището в Дупница, което няколко години по-късно ще бъде разширено и превърнато в сегашния стадион “Левски”. Роденият на 22 септември 1995 г. малчуган по естествен път става част от детските и юношеските формации на дяволите. През 2004 г. се вдъхновява допълнително, като вижда как мъжкият тим на “Девълс” прекъсва 11-годишната хегемония на “Бизони” /Бл/ и печели шампионската титла на страната. 6 г. по-късно вече е част от националния отбор на България за кадети, който заема безпрецедентното IV място на европейското първенство в Холандия. На 16 г. подсилва младежкия ни тим до 21 г. за шампионата на Стария континент в Чехия, където младите лъвове се нареждат седми. Веднага след турнира заминава за родината на бейзбола, само няколко месеца преди “Девълс” да спечели втората си титла.
“Вече 5 години живея и уча в САЩ. През 2012 г. се явих на трайаут в гимназия в Чикаго и бях приет в бейзболния отбор на “Елк Гроув Хай Скул”. Играех като трети бейзмен и питчер. Спечелихме конференцията и регионалния шампионат, а аз бях избран в отбора на звездите. Играех по 40-50 мача на сезон. През лятната ваканция продължавах да се изявявам в пътуващ тим по покана на треньори. На много от срещите идваха наставници от университети, за да търсят състезатели, и получих няколко покани да продължа образованието си и да играя бейзбол. От “Конкордия” /Чикаго/ ми предложиха най-висока стипендия и най-добра бейзболна програма. Така от 2015 г. уча и играя там. Първата година бях на трета база, но на следващата треньорът ми промени позицията и станах питчер. Ще играя и след колежа, но нека първо да завърша и след това ще взема решение къде ще продължа. Трудно е да достигнеш професионалната лига. Повечето от играчите ги подбират от ранна възраст и трябва да имаш голям шанс. За мен ще бъде чест да ме поканят в мъжкия национален отбор на България”, коментира П. Арбов-младши.
Това лято трикольорите, чийто играещ наставник е благоевградчанинът Ясен Неделчев, участват на Евро’17 в дивизия “Б”. Турнирът в Белград в края на юли е първото стъпало по стръмния път към олимпийските игри в Токио’20. Никой не си помисля, че бейзболният ни тим има някакъв шанс да стигне до най-големия спортен форум. Но кой ли пък е вярвал, че български питчер ще хвърля в световните серии на NCAA?
ИВАН ДИМИТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *