Дупничани гневни: 3 дена сме без капка вода в чешмите, ВиК шефът не ни осигури дори водоноски, искаме оставката му!

Дупница е трети ден без вода, живеещите в над 40-хилядния град търсят алтернативни варианти да се снабдят с питейна вода и образуват опашки пред чешми в селата Бистрица и Ресилово. В Бистрица има и две чешми, които текат постоянно, едната е пред храма в селото “Възнесение Господне”, а другата е под водохващането над селото. От няколко дни се образуват опашки пред чешмите от хора, дошли да си налеят вода в пластмасови бутилки и туби.

На чешмата под водохващането се стига до скандали между живеещи в района и дошлите от Дупница да си напълнят вода. Такъв е имало в събота, когато мъж, живеещ на метри от водоизточника, не е могъл да паркира автомобила пред дома си от наредените на опашка автомобили на дупничани.

На чешмата пред черквата се редяха на опашка за вода таксиметровият шофьор Спас Спасов и съпругата му Биляна, които се оплакаха: “Живеем в кв. “Бишика”, нямаме капка вода от петък. Обявиха, че аварията е отстранена, но вода пак нямаме. След това пък беше казано, че водопроводът пак е аварирал и не се знае кога ще потече вода в чешмите. Със съпругата ми сме дошли да напълним 10-литрови бутилки, поне да има за пиене, за миене да не  говорим… При такава ситуация би трябвало да има водоноски по кварталите, а не да носим вода от Бистрица. Има възрастни хора, те как ще се снабдят, ако децата им не живеят при тях. Половината дупничани са в чужбина”, заяви Спас Спасов, докато чакаше на опашката за вода.

Пред него жена от Дупница пълнеше поредната бутилка с вода, а съпругът й ги носеше до багажника на автомобила. Разгневена, тя заяви: „В кой век живеем?! Да няма вода с дни. Имало авария, но ние си плащаме ежемесечно питейната вода и ВиК е длъжна да ни осигури вода, поне с водоноски”.

Жители на с. Ресилово заявиха, че на чешмичката на пътя за женския манастир има чешма, пред която също се образуват опашки от чакащи да си напълнят съдове с вода.

В социалните мрежи гневни дупничани поискаха оставката на управителя на ВиК – Дупница Илия Илиев. Те изразяват възмущението си и защо няма водоноски, които да доставят вода до кварталите. Други бяха категорични, че Дупница е в бедствено положение, тъй като няма вода трети ден.

Както “Струма” писа, в петък тежка авария на довеждащ водопровод остави без вода Дупница и селата Бистрица, Яхиново, Джерман и Грамаде. В петък късно след обяд Илия Илиев ,управител на ВиК, заяви за “Струма”, че тръбата е циментирана и че в събота около 5-6 ч. сутринта вода ще има, но и в неделя вода нямаше… Оказа се, че циментираната тръба от налягането на водата отново е аварирала.

Председателят на ОбС – Дупница Костадин Костадинов заяви пред “Струма”: “Аварията е сериозна. Пускаме вода от яз. “Дяково”, но тя е малко, около 40 л/сек, вземаме вода от деривация “Джерман-Скакавица”, на която тръбата за Дупница е била пломбирана от екоминстър Емил Димитров при едно от идванията му в Дупница, и от реките Отовица, Фудиня, Горица… но тя е недостатъчна да захрани водопровода на града. Ако не възникнат нови проблеми, вода трябва да има в понеделник”, заяви К. Костадинов. Такава авария на водопровода не е имало повече от 20 г., коментират бивши работници във ВиК.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *