Топ теми

Дупничани с кръвоизливи от самолечение с аспирин търсят помощ в Спешен център

Самолекували се от коронавирус дупничани търсят лекарска помощ в Спешен център, след като получили кръвоизливи. На дежурството на нощната смяна в Спешен център във вторник лекарска помощ са потърсили двама мъже, които са се самолекували с аспирин. Единият е бил с кървяща язва и доказан Ковид-19. Той е съобщил пред дежурния лекар, че в терапията си е използвал и аспирин. Другият пациент е получил кръвоизлив в окото, той пък е вземал аспирин превантивно.

От Спешен център – Дупница съобщиха, че напоследък са зачестили пациенти с кръвоизливи, като почти всички са вземали аспирин.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с д-р Милка Богоева, завеждащ инфекциозно отделение в общинската болница в Дупница. Ето какво посъветва тя: “Може да се взема аспирин протект, но само след консултация с личния лекар. Има обаче заболявания, които се повлияват зле от аспирина и може да се стигне дори до летален край за болния. Аспиринът се взема за разреждане на кръвта, но има хора с ниски тромбоцити и за тях е противопоказно да използват какъвто и да е аспирин за лечение. При съмнение за Ковид-19 пациентите трябва да се консултират с личните лекари. Те знаят какви заболявания имат и кои медикаменти как може да им повлияят. Никакво самолекуване! Макар и по телефона, личният лекар може да прецени какво е състоянието на болния и да изпише съответна терапия”, категорична е д-р М. Богоева.

Аптекарка от Дупница сподели, че дупничани се запасяват с лекарства против Ковид-19, “предписани” им от приятели. Всеки организъм понася по различен начин даден медикамент, на едни помага, на други не, затова самолечението е много опасно, категорични са медиците.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *