Дупнишката художничка Цв. Христова посрещна в Германия с децата си първия рожден ден на внука си Христо-Александър, пътува с лодка по Елба, участва във велопоход…

След 5 месеца в Германия художничката Цветанка Христова се прибра в Дупница. Там тя посрещна първия рожден ден на внука си Христо-Александър, пътува с лодка по река Елба, участва във велопоход и посрещна с децата си рождения си ден. Ето какво сподели за „Струма” Цв. Христова след пристигането си в родния град:

„Близо пет месеца бях на гости при децата си в Германия. Специално бях поканена от дъщеря си, а поводът бе първият рожден ден на моето прекрасно внуче Христо-Александър. От България бях купила цял кашон с подаръци – дрешки, играчки… Дъщеря ми беше украсила детската му стая с балони и бе приготвила разкошна торта.

В Германия общините полагат огромна грижа за израстването на децата. На моя внук от общината му бяха изпратили голям пакет подарък с играчки и дрешки, а също така картичка и голям транспарант с пожелание „Честит рожден ден“, един голям спомен за цялото семейство.

С децата ходихме на плаж. Това, което ми направи впечатление, е, че плажовете са чисти. Там не се плаща за шезлонг. Има доброволци, които разясняват на плажуващите, че нямат право да хвърлят боклуци и фасове по плажа, защото глобите са солени. Водата е кристално чиста. Обслужването в ресторантите е на много високо ниво, а цените за техния стандарт са нормални.

По време на гостуването ми в Германия имах възможност да разгледам част от красотите на страната. Първия път група от 15-20 човека с екскурзовод се разходихме с лодка по река Елба. Качихме се на една голяма лодка с жилетки и плавахме от гр. Щаде до Хамбург. Видяхме невероятни жълти лилии, удивителни жерави. Водата бе кристално чиста. Докато пътувахме, общувахме помежду си. Германците са хора, които знаят как да живеят. Не натоварват другите с проблемите си… Ходихме на игрище за голф, където се запознахме със самата игра. Участвах и във велопоход. С велосипеди разгледахме красотите на Германия. В Германия хората много пътуват с велосипеди. Там има изградени велоалеи както в населените места, така и извън тях. Хората си ходят на работа с велосипеди. По време на пътуването през почивките успях да нарисувам част от участниците във велопохода. Някои от тях споделиха, че децата им през лятото са идвали в България на море. Много им е харесала българската природа и българите. Когато пътуват с велосипед, германците си носят нещо, приготвено от вкъщи. Задължително си носят шнапс /ликьор/ от плодове и сайдер.

С децата бяхме и на фестивал за народни песни. Там, облечени в народни носии, участниците представяха своите обичаи. По време на тридневния фестивал имаше специално направени къщички, в които на присъстващите се даваха безплатно приготвени най-различни морски дарове.

Другото вълнуващо изживяване бе посрещането на моя рожден ден. Децата ми ме изненадаха с разкошна торта, много подаръци… Времето беше прекрасно в Германия и с нетърпение очаквам отново да отида при тях на гости“, сподели своите прекрасни преживявания в Германия художничката Цветанка Христова.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *