ДФЗ сбъдна съня на Зафир от Балдево за къща сред лозов масив срещу общо 2168 лв. наем за 20 г.

Зафир Кафков от гърменското с. Балдево вчера сбъдна част от съня, който го преследва от няколко дни – че си е направил голям лозов масив и в средата му е издигнал къща, в която живее със съпругата си.

Снощи /б. р. в четвъртък/ и тя сънува същия сън, сподели развълнувано младият мъж на излизане от търга на Областната служба по земеделие в Благоевград, където току-що бе успял да вземе под наем два парцела в Балдево. Единият – от 0,493 дка, Зафир го взе за 20 години, като първите 4 г. няма да плаща наем, после до 7-та година ще плаща по 49 лв. на година, а от 8-та до 20-ата година наемът ще е 74 лв. При същите цени той получи и втория парцел, макар че  същият бе 4 пъти по-голям – 1,894 дка. Заедно със земята младият лозар получи и уверението, че ако през първите 4 г. не посади лози, ще загуби депозита от 9,80 лв.,  който платил за участие в търга, но пък ако развие на терена лозарство, след 20 г. ще има право да си купи земята по държавна оценка, която е доста по-евтина от пазарната.

Кафков бе единственият кандидат-наемател на балдевските земи, а меракът му да ги получи и да разшири с тях лозето си бе толкова голям, че предишния ден по спешност си платил всички дългове към НАП, за да има право да участва в предизвестения търг. Въпреки това мечтата му за ранчо насред мерлото за малко не претърпя крах, тъй като в бързането да се яви в залата той си беше зарязал личната карта в автомобила, та се наложи да праща съпругата си да я издирва.

Балдевският лозар беше един от едва 3-мата земеделски производители, явили се на вчерашния търг за даване под наем на няколко десетки парцела на територията на Благоевградска област. Както него, и другите двама бяха единствени мераклии да вземат парцелите в техните населени места. Крум Георгиев нае от името на баща си за 5 г. срещу 56 лв. на година два парцела от 0,65 дка и 0,63 дка ливади, а Славчо Васев стана наемател  на над 18 дка в Симитли за черешов масив, за който бе предложил наемна цена от 150 лв. на година.

Председателят на комисията по провеждане на търга – гл. експерт Емилия Вълова, обясни на тримата нови наематели, че ще подпишат договорите си след 2 седмици, тъй като има 14-дневен срок за обжалване, ако има недоволно лице.

Отлагането е законова формалност, тъй като на търговете за отдаване под наем или аренда на свободни земеделски земи от Държавния поземлен фонд, както и за създаване и отглеждане на съществуващи трайни насаждения за срок от 20 г., недоволни обикновено няма, понеже няма и кандидат-наематели. Въпреки символичните наемни цени, мераклиите се броят на пръсти, тъй като обикновено парцелите са маломерни и разпилени из землищата на селата. „Обикновено на търг се явяват земеделски производители, които имат в съседство собствен парцел и така с държавната земя увеличават своя”, обясни Вълова.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *