Дъждовете блокират жътвата в Кюстендилско, продължат ли, реколтата остава на полето

Лошите метеорологични условия съсипаха пшеницата в Кюстендилско, оплакват се местните зърнопроизводители. Заради дъждовете качеството на зърното е влошено, а заради влагата жътвената кампания е спряна.
В сравнение с другите области жътвата в Кюстендилско започна по-късно. Атмосферните аномалии възпрепятстват стопаните да приберат реколтата навреме, а заради дъждовете класовете са полегнали, зърното е влажно и с лошо качество. Най-сериозни са пораженията при хлебната пшеница, а при фуражната ситуацията е по-оптимистична.
“Ако не спрат дъждовете, зърното ще се похаби, засега няма някакви огромни загуби. Проблемът е, че няма да има хлебна пшеница тук, в региона. Ние обаче никога не сме били големи производители на тази култура, така че фуражната засега е добре”, коментира земеделският производител Валери Йовев.
Ако дъждовете продължат, съществува вероятност част от реколтата да остане неожъната. По този начин стопаните ще търпят загуби и няма да могат да покрият направените разходи през годината. За последно заради лошите метеорологични условия жътвата в Кюстендилско беше провалена преди четири години.
“Спомням си, че през 2014 година голяма част от зърното при вършитбата от влагата остана по класовете. И вместо да изкараш добив от 350-400 килограма, отиваш на 250, което си е чиста загуба в крайна сметка”, добави още Йовев.
Средният добив на пшеница в региона е около 300 кг от декар. Въпреки лошото качество на зърното цените са сравнително добри предвид изкупуването на продукцията в световен мащаб. В момента фуражната пшеница се търгува по 280 лева за тон, а хлебната за 320 лева на тон.
“При нормалната реколта тук при нас, но в световен мащаб, е по-ниска и така се вдигат цените, което за нас е добре, само че въпросът е да я приберем. Сега фуражната пшеница, вдигната от място, е 270-280 лева”, добави Валери Йовев.
Над 15 комбайна прибират реколтата от пшеница в района на Кюстендил. Със сигурност обаче заради дъждовете кампанията ще приключи по-късно от очакваното.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *