Дъждовете съсипаха реколтата от картофи в Кюстендилско, в Долно село щетите са 100%

Постоянните дъждове съсипаха реколтата от картофи и жито в кюстендилското Долно село, сигнализира земеделският производител Гроздан Грозданов. „Районът, който от години наред се нарича още Каменица, е разположен по пътя за българо-македонската граница. На 100% е съсипана листната маса на картофите. Тя направо е почерняла, хората я окосиха и сега ще орат“, уточни още той.

„Над 100 са декарите с картофи в района, от които няма да може да се реализира никаква печалба – допълни Грозданов. – От 20 години съм земеделски производител. Такова нещо не съм виждал. Същото е положението с житото, след голямата влага поникна много трева и няма да даде чисто зърно“, обясни кюстендилецът.

„Обработвам над 120 дка картофи, предишни години за продажба отделях към 100 тона. Моите картофи свършваха през октомври-ноември с цени от 40 и няколко стотинки. Сега проблемът е в липсата на национална зеленчукова борса. Всеки сам се справя с пласирането на земеделската продукция. При ниски цени се чудиш какво да ги правиш, защото не покриват разходите, а ежегодно торовете поскъпват”, обяснява положението Гроздан Грозданов.
Освен щетите от природните явления хората от региона са потърпевши и от безстопанствени животни – крави и коне – върху земеделската продукция. Институциите са сигнализирани, но ефективни мерки досега не са предприети.

Монасите от манастира „Благовещение“ край село Копиловци са сред първенците по производство на картофи в района. Те все още не знаят какви ще бъдат добивите тази година. През миналата обаче картофи се родиха много и добивът достигна над 5 тона от декар. „Ние залагаме изцяло на екологичното производство. Засадили сме малко над 80 декара. Използвахме специални сортове, френски“, коментират мъжете в расо.

Традиционно тяхната продукция се търси на пазарите в София, в Кюстендил почти не идват. Хората вече познават монасите и ги търсят, за да си купят от тях екологично чисти продукти. „Като техните картофи никъде няма. Освен че цената им не е висока, те често и подаряват по-дребните, за да си изхранваме животните“, споделят хора от района на Копиловци.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *