Дъждът направи от Благоевград езеро, подземният паркинг зад театъра се наводни, гордостта на Камбитов – улиците над ЮЗУ, станаха плавателни

Падналият през последните дни дъжд превърна Благоевград в езеро. Дори по високите улици на града преминаването бe невъзможно.

Новите улици в IV микрорайон над ЮЗУ „Неофит Рилски“, които бяха открити от екскмета Атанас Камбитов преди местните избори през 2019 г. и струваха ‎‎‎‎3 568 618.58 лв. по проект „Благоустрояване на градската среда”, на места буквално станаха непроходими. На ул. „Ветрен“, където има разкопани участъци от миналото лято, се образува огромно езеро. То всъщност се запълва при всеки дъжд и се излива в двора на ректората. Наводнени участъци има и по другите 5 улици – „Роден край”, „Черно море”, „Съединение”, „Независимост” и „Руен”, чието строителство бе финансирано по същия проект.

От община Благоевград съобщиха, че проблемът с наводняването на ул. „Ветрен“ е от 2-3 месеца и възникнал след изкъртена шахта. Впоследствие тя била заварена и сега освен че не може да поема водата, връща обратно вече събраната. За шахтата има констативен протокол и в най-скоро време проблемът ще бъде отстранен, уточниха от общинската администрация.

Много по-сериозно е положението в закрития общински паркинг зад театъра, който вчера осъмна под 50 см вода. Преди обяд нивото й падна наполовина, но все още в подлеза нямаше никакво сухо място. Извън наводнението паркингът е в окаяно състояние, кабели от осветлението висят опасно от тавана, мазилката е изпопадала, отвсякъде висят прекъснати ръждясали тръби и по тази причина единственият подземен общински паркинг изглежда доста зловещо. Според охраната видът гони клиентите им и все повече от 30-те паркоместга в него остават свободни. Паркингът бе направен около корпусното строителство и доскоро асфалтът бе сравнително запазен, но лампите отгоре отдавна са изгнили и нощем светят само няколко. Иначе той е в активите на общинското дружество „Паркинги и гаражи”, което събира по левче за час престой.

На въпроса ми към община Благоевград за окаяното състояние на паркинга след няколкодневните валежи пресаташето Злата Ризова бе категорична, че не дъждовете, а саксийниците отгоре причиняват наводняването, защото не са изолирани и подливат. Същите бяха направени преди 4 г., когато Камбитов даде над 6 млн. лв. за цялостния ремонт на площада.
По същата причина валяло като из ведро и над боулинга в подплощадното пространство, уточни тя.

„Констатирали сме проблема и с изпълнителя на ремонта на площада – фирма „Стил строй“. Разбрали сме се да отстранят това проектно решение, днес /б.р. вчера/ отново им звъняхме и ако не го оправят, ние ще го направим, а после ще им го фактурираме“, увери Ризова.

Въпреки опитите ни вчера не успяхме да се свържем с никого от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, за да разберем какви са пораженията в региона от падналите дъждове. На запитването ни по електронна поща получихме само информацията, че „предвид сложната ситуация и отсъстващи служители по болест, както и големия брой постъпващи заявления и сигнали, ще има забавяне на отговорите“.

Добрата новина дойде само от директора на „Напоителни системи“ в Благоевград Спас Лазаров, който вчера изкара целия ден на водохващането при яз „Стойковци“ – потенциално най-опасният обект при продължителни валежи в Благоевградска община. „Положението тук е спокойно, дори се радваме на дъжда, защото свободният обем на „Стойковци“ е около 4 милиона кубика, така че нямаме никакви проблеми с валежите“, увери Лазаров.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *