Топ теми

Дъждът не отказа кюстендилски туристи, изкачиха с чадъри Вискяр планина

Дъждът не изплаши кюстендилските туристи от дружество „Осогово“ и те не се отказаха от пътешествието до Вискяр планина и скалите Петлюка /на снимките/.

„Дължината на скалното образувание е приблизително 500 м. Река Петлюк го разделя  на две почти равни части – от едната страна (източния гребен) е внушителният Петлючки камик, а от другата – по-ниските и полегати Равни камик и Кривша. Между трите скали реката е изградила едно тайнствено и живописно ждрело”, описва видяното секретарят на туристическото дружество Силвия Михова.

В скалите има няколко пещери, в ниското има чешма с изворна вода, която според легенди се смята за лековита. Имало е светилище на древногръцкия бог лечител Асклепий, син на Аполон и нимфата Коронида. Свидетелство за това са и намерените в региона на Сливница монети с неговия лик. Изкачвайки се нагоре по южната страна на скалата, туристите достигнали до пещерата Гълъбарника.

„В този район се намира и Пантеона. Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида, издигнат през 1985 г. по случай 100-годишнината от Сръбско-българската война, в чест на офицерите, войниците и местните селяни, загинали във войната. В центъра му се намира статуя на красива млада българка с престилка, символизираща Майка България, скърбяща за убитите й защитници. Статуята е изработена от висококачествен камък – кварцит, подарен от Русия, добиван само на 3 места в света. Подобен на него има вграден единствено в Мавзолея на Ленин, Паметника за битката при Бородино, гробницата на Наполеон и Триумфалната арка в Париж”, информира още Михова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *