Дъжд от емоции на тържество в благоевградското III ОУ за завършването на седмокласниците

Със сълзи в очите, прочувствени думи към учителите и „дъжд от цветя“ 97-те седмокласници на благоевградското III ОУ „Димитър Талев“ се сбогуваха с любимото си училище. Заради изключително високите температури навън церемонията по връчването на свидетелствата за завършено основно образование се състоя в спортната зала на училището, която предвидливо бе охладена до 18 градуса. „Малките абитуриенти“ от 4-те паралелки влязоха в салона под бурните аплодисменти на своите родители, близки и учители, които станаха свидетели на вълнуващото тържество.
Впечатление направи, че седмокласниците бяха придружавани не само от класните си ръководители, а и от началните си учители, като по този начин бе засвидетелствано уважение и към хората, научили ги да пишат и смятат.
„Тази година беше различна – интересна и в същото време ползотворна. Най-важното, към което се стремим всички, е да бъдем живи и здрави. Другото – всеки колко и как е научил, как се чувства днес и сега, а и как ще запомни миговете, прекарани в училище, е нещо, което ние наричаме самочувствие. Смея да твърдя, че учениците от тазгодишния випуск на 7 клас, завършвайки училище, имат самочувствие на хора, които успяват“, каза директорът на III ОУ Михаил Спасов и пожела на всички присъстващи да са живи и здрави и да не се страхуват да мечтаят. Той поздрави и учителите за вложеното усърдие, усилия и благодари на родителите, че подкрепят децата.
По традиция бяха връчени отличителните за III ОУ „Талеви награди“, оформени като стилни плакети в кутийки от синьо кадифе. За вдъхновяващата си работа, пламъка и искрата, която успява да разпали у учениците, с приза за учител на 2018/2019 г. бе удостоена преподавателката по история и класен ръководител на 7 „г“ Ваня Крънджилска. „В III ОУ следвам и сбъдвам мечтите си. Това се отнася и за учениците ми“, каза развълнувана учителката.
За инициативност и активност при изпълнението на училищния план отличието „Клас на годината“ заслужи 2 „в“ с класен ръководител Весела Вангелова, която е председател на Сдружението на началните учители в област Благоевград.
За ученик на годината бе определена талантливата вече бивша седмокласничка Габриела Лазарова, прославила училището си с многобройните си успехи и призови места от олимпиади по биология, химия, география, история, физика. „Няма предмет, който да ми е труден, всички ми харесват. На националното външно оценяване по математика имам петица, а по БЕЛ – 6, надявам се, че балът ще ми стигне за избраната от мен паралелка с немски и английски език на ЕГ „Акад. Л. Стоянов“, сподели отличничката, която от страниците на вестник „Струма“ поиска специално да благодари на класната си Ваня Крънджилска и на учителя си по география Владимир Алексов.
Директорът М. Спасов отличи с грамоти и редица изявени ученици на III ОУ – математици, актьори, спортисти. Не бе забравен и хандбалният отбор с ръководител Румяна Станоева, който завоюва златните медали от националния кръг на ученически игри.
Първи свидетелствата си по класове получиха отличниците – общо 16. Оказа се, че учениците на В. Алексов от 7 „а“ клас поставят своеобразен рекорд, завършвайки основно образование със среден успех от 5,57 и цели 7 отличници.
А как г-н Алексов го е карал по 100 пъти да пише нещо, което не е научил, развълнуван разказа психологът Петър Христов, родител на седмокласник и възпитаник на III ОУ. „Освен че съм респектиран от училището като институция, тук присъстват и учители, който преди 30 години, когато аз бях в 7 клас, ме караха да пиша по 100 пъти, че морените са скални образования вследствие на ледникови периоди. Няма да забравя – изписах една тетрадка за морените“, призна Христов, гледайки към учителя си по география, а залата избухна в аплодисменти. Бащата на седмокласника благодари на учителите и подчерта, че във време, в което се наблюдават загуби на здрави социални ориентири, училището остава единственият пазител на нравствените и морални ценности.
След прекрасните музикални и танцови изпълнения настъпи и един от най-емоционалните моменти. Седмокласниците поканиха „на сцената“ учителите, преподавали им от 1 до 7 клас, и с думите: „Вие ни направихте хора“, дълго ги прегръщаха, подарявайки им ефектни букети, красиви рози, кошници с цветя. На финала родителите също изказаха своята признателност към учителите, а директорът М. Спасов пожела на завършващите: „На добър час!“.
СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *