Дългогодишната фризьорка Кирка Златарска от Дупница: По времето на социализма нашата работа беше по-трудна, всички искаха прически на кок, аз съм с над 45 години трудов стаж, взимам 220 лева пенсия, а цените на лекарствата, на хляба, месото, млякото… вървят все нагоре

Кирка Георгиева Златарска е родена през 1953 г. в китното село Слатино, община Бобошево. Завършила е средно професионално образование в училището по фризьорство в Кюстендил и над 45 години работи като фризьор в община Дупница. Със съпруга си Андон Златарски имат щастлив 50-годишен семеен живот. Имат двама синове, три внучки и един внук. Ето какво сподели на чаша ароматно кафе Кирка Златарска за живота си:

„Моят род по бащина линия – Юрукови, е от китното село Слатино, община Бобошево. Баща ми беше миньор, а майка ми тютюнопроизводителка. Ние сме четири деца – трима братя и аз – една сестра. Детството ни беше страшно бедно, но бяхме много задружни. До 8 клас учих в родното си село, а след това завърших училището за фризьорство в Кюстендил и започнах работа. В град Станке Димитров /тогава/ имаше само три фризьорски салона и бяхме към ОП „Хигия“. Беше купонна система и се отпускаха купони за всички търговци. Имахме много работа, като 30% от печалбата беше за нас, а 70% – за ОП „Хигия“.

По времето на социализма нашата работа беше по-трудна, защото тогава бяха модерни прическите на кок. Спомням си, че имахме много клиентки, като на голяма част от тях правехме прически на кок. Бяха модерни филираните и водните прически с железните ролки. След това се слагаха каските на главата и се сушаха косите по 30 минути. Правеха се повече букли. Днес прическите са по-лесни, изправяне със сешоар, а къдренето беше по-предпочитано преди време. Днес младите дами предпочитат дълги, прави коси, а по-възрастните дами – къси коси или каре. Модерни цветове са както оранжевите и червеникавите нюанси, също така и светлите тонове. Русото е класика.

С моя съпруг Андон Златарски се запознахме на едно кино в село Слатино. Оженихме се и ето вече над 50 години сме заедно. Радваме се на двама синове, три внучки и един внук, които са много добри и умни деца. Обичам да приготвям за семейството си вкусни баници, мусака, както и печени деликатеси. Съпругът ми по професия е строителен работник. Рецептата за щастлив семеен живот е любов, разбирателство, доверие и уважение.

Със съпруга ми успяхме да посетим Гърция и Северна Македония. В Гърция бяхме в Атина. Там едно кафе е 1 евро и половина. Сиренето им е по 4 евро, но е качествено и вкусно. Вкусно е и месото им и не е скъпо за техния стандарт. Сладкишите – гръцките баклави, са страшно вкусни. Там искам да съм пенсионерка, защото наборите ни живеят истински пенсионерски живот. Ходят на плаж, почиват си, а след 16.00 часа са на морето, но техните пенсии са 3000 евро… Гърците са единни, помагат си. Аз съм с над 45 години трудов стаж, а взимам 220 лева пенсия. А цените на лекарствата, цените на хляба, месото, млякото все повече се увеличават.

Затова първо политиците трябва да мислят повече за хората, за тези, които ги избират. Българите трябва да станем по-добри. Да не си завиждаме, да си помагаме…”, завърши разказа си К. Златарска.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА


Със съпруга си Андон Златарски

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *