Дъновистите потеглят в неделя за Седемте езера, изискванията строги: с много храна и вода в денковете и пари в джоба

Национален парк „Рила” отслаби хватката около дъновистите, наложена миналата година заради пандемията, и вдигна забраната палатките по време на Лятната духовна школа да са не повече от 200 и групите да нямат право да готвят топла храна в полевата кухня.

През лято 2020 Бялото братство можеше да разчита само на 2 пъти дневно топла вода в кухнята, но сега вече ще имат възможност да си варят леща и боб, та поне веднъж на ден да имат достъп до топла храна.

Най-емоционалното и значимо събитие за последователите на Петър Дънов започва тази неделя, когато групата за подготовка на лагера ще натовари инвентара и основните продукти и ще ги откара в района на Седемте рилски езера, където се организира мероприятието. Подготовката ще трае до 31 юли, защото на 1 август пристигат дъновистите.

Тази година Лятната духовна школа е удължена с 10 дни и ще трае от 1 до 30 август, което е опит да се навакса миналогодишната слаба посещаемост заради пандемичните ограничения. Забраните в лагера са много и са наложени от ръководството на парк „Рила”, на чиято територия ще се събира Бялото братство.

Категорично се забранява палене на огън и използване на газови бутилки – НП „Рила” е издал разрешение само за огън в кухнята. Забранено е увреждане на растителността, прането на дрехи в района на лагера, окопаването на палатки и махане на чимове, както и замърсяване и създаване на регламентирани тоалетни.

Лагерът е на самоиздръжка и ще излезе доста солено на дъновистите. Като начало всеки от тях трябва да даде по 10 лв. на касиера на лагера, но има и много други разходи. Тъй като лагерът се организира на височина около 2300 метра и нощните температури варират около 0 грасуса, всеки от лагерниците трябва да си носи специална високопланинска екипировка, включваща 2- или 3-слойна палатка, спален чувал за минусови температури, зимно яке, дъждобран, водоустойчиви обувки, ръкавици и др., но и дрехи за горещо време, и то за всеки ден от престоя, след като прането е забранено. В багажа трябва да има и дрехи за Паневритмия. Специалният раздел на Бялото братство с изисквания към дрехите започва с изказването на Учителя, че планината не търпи голи хора.

„Не е желателно да се ходи с плажно облекло в района на лагера и най-вече по време на Паневритмия. Не е в традициите на Братството да се носят много къси панталонки (препоръчва се дължина около коляното) и сестрите да носят прозирни поли и блузи, големи деколтета, а братята да се разхождат голи до кръста или по потник. Паневритмията трябва да се играе от красиво облечени хора, защото тя е свещенодействие, с присъствие на Светли същества и изява на висши духовни и космични сили”, са част от указанията.

За храненето в столовата на обяд участниците трябва да си носят лични прибори, храна за всички закуски и вечери, продукти за готвенето на обяда, когато им дойде време по график, и много сухари. Хлябът ще се раздава безплатно със средствата на общата каса, но дъновистите отсега са предупредени, че няма да е и в изобилие и затова не трябва да се изкушават да се презапасяват, освен това доставките през първите 2-3 дни са под въпрос.

Извън всичките харчове членовете на Бялото братство трябва да са подготвени и с доброволни дарения, които се събират в братска каса. Мотивът е: лагерът е на самоиздръжка.

Дъновистите ще качват багажа си до лагера всеки ден от х. „Пионерска”, а за цената на транспорта трябва да си предвидят 30 лв. за коня, но само ако багажът е до 60 кг и е опакован добре в денкове. В денковете трябва да има още метлички и найлонови чували за отпадъци, които ще се предават всеки ден от 15 ч. на конярите – естествено, срещу съответното заплащане.

Дъновистите следва да имат и планинска застраховка срещу злополука, както и лична аптечка, въпреки че в лагера е предвидено медицинско обслужване. Ще им трябват още щеки за подпиране по време на преходите и много минерална вода, защото поради слабия дебит на водата при изворчето под Молитвения връх същата ще се ползва с предимство за кухнята.

Школата е забранена за домашни любимци и за водене на разговори на висок глас. Лагерниците ще бъдат организирани на групи от по 20 човека с по 1 отговорник, всеки от тях ще се разхожда в джоба с картонче с печат на „Общество Бяло братство” и подпис на ръководителя на лагера, за да се отличават от туристите.

Дъновистите трябва да имат още предвид строгите правила за участие в духовните наряди на молитвения хълм – преди изгрев всички присъстващи задължително са седнали, стават в момента на първия слънчев лъч, нямат право на индивидуални упражнения и шумолящи найлонови торбички, както и на включени GSM-и.

В сложната структура на организацията на духовната школа съществува и Съвет на примирителите, който „ще разглежда и примирява при възникнали спорни въпроси и противоречия във взаимоотношенията”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *