Дъновистка пострада в Рила, три часа девет мъже я носят в планината

Жена със счупен глезен и огромна порезна рана на единия крак вдигна на крак планинските спасители в Дупница. Пострадалата се намирала близо до старата хижа “Седемте рилски езера”. Към нея веднага тръгват спасителите баща и син Божидар и Мартин Джокини, и Георги Никифоров, и тримата от Дупница, както и шефът на Националната ПСС Емил Нешев и още двама планински спасители от София.

Оказало се, че  60-г. последователка на Дънов е паднала и е счупила жестоко глезена на единия си крак. Спасителите веднага обездвижили болния крак и с носилка на ръце тръгнали по стръмните пътеки към лифта на Паничище. По пътя към тях се присъединили трима туристи, които помогнали по-бързо да бъде свалена до лифта пострадалата. В продължение на три часа се редували деветимата мъже и успели да стигнат до лифта, където ги чакала линейка на Спешен център – Сапарева баня.

За последните две седмици спасителите от дупнишкия отряд са оказали помощ на 10 туристи в Рила с по-леки травми. Двама от тях са носени на гръб по 3-4 ч. до лифта на Паничище.

Спасителите от Дупница са доброволци и не получават възнаграждения, проблем е, че не разполагат с контролно-информационен център, което ще улесни работата им.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *