Дървен бос от Кюстендил с условна присъда за убит от дърво работник, плаща и 150 000 лв. кръвнина

Дърводобивният бос от Кюстендил Детелин получи 3-годишна  условна присъда заради инцидент при който работникът във фирмата му „ДС Лес ТРАНС” ЕООД Мирослав Славчев загина, затиснат от огромно дърво. Окръжният съд в Кюстендил под председателството на съдия Надя Георгиева постанови още Детелин Стойнев да плати и по 50 000 лева кръвнина на тримата граждански ищци, близки на починалия мъж. Случката е от януари 2017 година, а майката, синът и дъщерята на пострадалия поискаха 120 000 лева на човек.
„Уважаема госпожо съдия, настоявам да бъде признат за виновен Детелин Стойнев, в чиято дърводобивна фирма е работил загиналият работник, заради нарушения по закона за условията на труд. В хода на делото се установи по категоричен начин  липсата на обучение на работника, не е направен инструктаж, не  е сключен договор, не са осигурени лични предпазни средства при работа, в която има излагане на опасност. Работниците във фирмата  включително и загиналият не са имали правоспособност за работа със стационарна техника.
Не е била направена и оценка на риска. Възможностите и задачите не са били съобразени с опита на горските работници. Не са били вписани в длъжностната характеристика на работниците конкретните им задължения. Дърводобивът е дейност с повишена опасност. Работодателят е проявил небрежност и не се е съобразил с нормите на трудовото законодателство”, бе категорична окръжният прокурор Камелия Стефанова.
„Обвиняемият нито веднъж не е изразил съжаление за случилото се. За това деяние Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години. Настоявам да постановите присъда от 3 години лишаване от свобода, като смекчаващо вината обстоятелство е чистото съдебно минало на подсъдимия”, каза още държавният обвинител.
Адвокатът на гражданските обвинители и гражданските ищци припомни данни от съдебномедицинската експертиза, според която вследствие инцидента загиналият горски работник Мирослав Славчев е получил мозъчно-черепна травма и множество кръвонасядания. Той потвърди че, тримата граждански ищци – майката, дъщерята и синът на загиналия, имат претенции от обезщетения в размер на 120 000 лева на човек с оглед нанесени неимуществени вреди.
„Не разбирам тезата на  прокуратурата, тя е необоснователна. Искам съдът да определи оправдателна присъда за моя клиент  Детелин Стойнев и да отхвърлите гражданските искове. В Наказателния процес се разглежда извършено престъпление, ако има такова, но не се разглеждат нарушения”, каза адвокат Антон Сираков, защитник на дървения бос.

В съдебната зала дъщерята на загиналия горски работник се разплака, след като адвокат Сираков каза, че тя не е била в добри отношения с баща си, даже не знаела на какъв адрес живее.

Майката  на Мирослав разказа, че загиналият е продал къщата и колата и е заживял с приятелката си. „Никога не сме знаели  къде живеят, не знаем и точния адрес”, допълни жената.

По делото бяха разпитани няколко колеги на починалия,  счетоводителката на дружеството, включително и експерти от ЮЗДП. Детелин Стойнев е в бранша от 2000 година, а надницата, която получавал неговият работник, била 25 лева.

„Съжалявам за случилото се, искам да бъда оправдан!”, бяха последните думи на обвиняемия.
Адвокат Антон Сираков ще обжалва веднага решението на съда пред Софийски апелативен съд.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *