„Дървото чудо“, което може да ни подмлади

Моринга е наричано „дървото чудо“. 

Това е така, защото всяка една негова част – от кората до корените има лечебни свойства, и в продължение на много години е използвано като лек за много заболявания. То вирее в Африка, Индия, Пакистан и Непал, но се среща и из целия свят, разказва Дарик.

Растението подпомага предотвратяването на усложнения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени.

Листата на морингата имат високо съдържание на съединения, които забавят тези процеси на стареене. А маслото от моринга регулира отделянето на себум и намалява подпухналостта на кожата. В допълнение, то почиства кожата, възвръща естествения й блясък и сияйност.

Повечето от нас могат да се досетят, че прекомерното използване на грим определено не е хубаво за кожата, но сега излиза, че мобилните телефони също биха могли да имат роля.

В случай, че имате петна само на едната буза и често говорите по телефона на съответното ухо – това може да е вашият проблем. Редица проучвания показват колко са мръсни телефоните, които ни следват навсякъде – дори в тоалетната. Изглежда сякаш прекарването на часове с телефона до ухото, заедно с помощта на топлината и мръсотията от екрана, може да създаде перфектните условия за развитието на петна по кожата. Така че, ако вече мислите, че използването на вашият телефон може да има роля в проблемите ви с кожата – опитайте да използвате другото ухо, почиствайте редовно екрана си или пък просто инвестирайте в хендсфри устройство.   

Поради противовъзпалителните си свойства дървото се използва при проблеми с храносмилането, неразположения и инфекции. В допълнение, то се използва и за отстраняване на миризми, възпаления на кожата, като акне и пърхот.

В западните страни изсушените листа се продават като хранителни добавки, под формата на прах или капсули.

То съдържа хлорогенна киселина, която помага да се контролират нивата на кръвната захар и позволява на клетките да приемат или да отделят глюкоза. Проучване сред 30 жени е показало, че приемането на 7 грама прах от листата на моринга на листа всеки ден, в продължение на три месеца намалява нивата на кръвната захар със средно 13,5%.

Морингата е изключително важна за здравето на мозъка. Дървото е полезно за поддържане на високи нива на енергия, като помага в борбата с умората, ниско либидо, депресия, чести смени на настроението и безсъние.

Растението съдържа високи концентрации на полифеноли в листата и цветята си, които предпазват черния дроб от окисляване, токсичност и увреждане. Маслото му може да възстанови чернодробните ензими до нормални нива, намалявайки оксидативния стрес и увеличавайки съдържанието на протеин в черния дроб.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *