Държавата превъзпитава 20 000 деца-престъпници, десетина лежат за убийство

20 000 деца на възраст между 8 и 17 години, които са прекрачили закона, се превъзпитават от държавата с различни мерки. Десетина „лежат“ за убийство. Някои са настанявани в специализирани заведения, други са задължавани да участват в различни курсове, трети са принуждавани да се извинят на пострадалото лице, пише Монитор.

Има и такива обаче, които се озовават зад решетките за убийство или опит за убийство. Техният брой е най-малък – около 10 са непълнолетните, отишли зад решетките заради отнет живот. Те всъщност са пращани в затвора, едва когато навършат пълнолетие, без значение, че престъплението е извършено, когато са били под 18 години.

Подобен може да се окаже и случаят с 15-годишния Иван, който закла 11-годишната Никол в асансьор в бургаския квартал „Меден рудник“. За такова деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, но тъй като лицето е непълнолетно наказанието се редуцира от 3 до 10 години затвор.

При доказване на вината му той ще трябва да изтърпи остатъка от наказанието си зад решетките, след като навърши 18 години.

Най-много деца са водени на отчет в детските педагогически стаи към МВР за престъпления, различни от убийства. Те са малко над 9 хил, като най-много от тях са в Северозападна България, където и е най-бедното население – около 1267.

Отличник по брой деца престъпници е Смолян. Там са регистрирали едва 90 хлапета. С всички водени на отчет подрастващи от Детска педагогическа стая се занимават специалисти, които правят опити да ги превъзпитат. Това включва най-вече разговори със специалисти, които се провеждат почти ежеседмично.

Други близо 5 хил. деца, с които работи МВР, за да ги вкара в правия път, са извършители на по-тежки престъпления.

Разчетът показва, че най-често става въпрос за кражби и разпространение на дрога. Заловените непълнолетни дилъри само за година са 407, като от тях близо 80 са момичета. Крадците, установени от МВР, пък са цели 3020. И то само за година.

Най-много посегателства от непълнолетни е имало от магазини и големи търговски вериги. Според статистиката това са 1000 деца, които са крали дрехи и хранителни продукти. 706 пък са разбивали чужди домове и са си тръгвали със злато, пари и техника.

Над 100 пък са успели дори да откраднат автомобили, които после се разглобили и разпродали на части. 15 хлапета пък са били обвинени в опит за изнасилване и в довършено такова. За блудство със съученички са регистрирани 61 момчета. По-стари данни показват, че голяма част от престъпленията в страната се извършват от хора, родени след 1980 година.

Основен проблем обаче са хлапетата. Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително рецидивира, като продължава да прави нови престъпления. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви.

Според доклад на МВР, който касае анализ на криминогенната обстановка в страната, това основно се дължи на липсата на възпитание и отсъствието от училище. Поради тази причина от силовото ведомство са изготвили стратегия и са възложили на различните министерства задачи, като всяка една от тях си има срок. До края на 2018 година Министерството на образованието трябва да изготви списък на всички деца, отпаднали от училище.

Смята се, че голяма част от тях стават престъпници. Освен това е възложено МОН да ги реинтегрира обратно или иначе казано да ги върне в клас. През това време те ще са под наблюдението на МВР.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *