Държавата предлага прагът на бедност у нас да се увеличи с 6 лева за догодина

Държавата предлага за догодина прагът на бедност у нас да е 369 лв., като ръстът е с шест лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019 г. с доходи под линията на бедност са били над 1,3 млн. българи или 18,6% от населението. Това съобщи социалният министър Деница Сачева на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

„Отчитайки положителни страни, в сравнение с предната криза през 2009 година, имаме два пъти по-малко загубени работни места. В сравнение с другите антикризисни мерки, тази стартира най-бързо и имаше най-добър ефект като покритие. Сравнявайки се с другите европейски страни констатираме, че можеше да бъдем много по-добре. Нещо, за което предупредихме”, заяви Васил Велев.

Той обърна внимание, че за трето календарно тримесичие – от 1 юли до  30 септември, мярката за подкрепа на заетостта и доходите на работещите хора е коренно различна. Велев призова компаниите , които имат спад на доходите с повече от 20%,  да се възползват от тази мярка.

Инвалидните пенсии, прагът на бедност и мерките срещу коронакризата бяха темите на Тристранния съвет днес. Правителството, работодателите и синдикатите обсъдиха мярката 60/40, както и линията на бедност през следващата година.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *