Държавната „Екоинженеринг-РМ” топнарушител на Закона за водите в Пиринско

С 12 наказателни постановления и 14 акта за установяване на административни нарушения на обща стойност 17 300 лв. приключиха октомврийските проверки на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”.

Начело на класацията изненадващо е „Екоинженеринг-РМ” ЕООД, което е дружество със 100% държавно участие в капитала. Допреди 2 г. негов принципал бе Министерството на икономиката, след което собственик на капитала му стана Държавната консолидационна компания, която също е подразделение на икономическото министерство. Създадено през 1998 г. за ликвидиране на последствията от добива и преработката на уранова суровина в страната, част от която се вадеше в бившите мини в Елешница и край село Лозеница в района на Мелник, държавното дружество „Екоинженеринг-РМ” ЕООД се оказа доста немарливо към спазване на изискванията на Закона за водите. По тази причина при една проверка от екоинспекцията фирмата получи 3 наказателни постановления и 1 акт за административно нарушение.

Сред санкционираните финансово са още „Специалремонт“ ЕООД, гр. Дупница, „Напоителни системи“ ЕАД, водният оператор на община Струмяни – „ВиК-Стримон“, с. Микрево, ЕТ „Йоси-Анелия Срадкова“, с. Първомай, и СД „Мелниклийски-3“, гр. Благоевград /последното дружество също отнесе 3 наказателни постановления/. Санкции по Закона за водите ще плащат и няколко общини – Перник, Банско и Бобов дол, както и фирмите „Ал-Макс“ ООД; „Салвелинус Рея Фиш“ КД и др. Вецовете „Медиком-електрик“ ООД, „Черна Места“ ООД и „Бяла Места“ ООД пък ще плащат за неосигуряване на минимални водни количества на реките, които ползват за добив на електричество.

Извършените общо 386 проверки изпълниха максимално месеца на проверяващите и не им стигна времето да облетят с дрон река Канина. Тя влезе в извънредната им програма след постъпили сигнални писма от МОСВ и сдружение „Балканка“ за извършване на дейност по добив на злато, в резултат на което била нарушена проводимостта на реката.

Сигналите на зеления телефон, който става предпочитано средство на гражданите за известяване на институциите за нередности, се оказаха до един основателни.

Така екоинспекцията установи, че има неправомерно изхвърляне на земни маси в мокро дере в землището на с. Кладница, община Перник, както и че до резервоарите за питейно-битово водоснабдяване на с. Кърналово, община Петрич, имат свободен достъп не само хора, но и животни, тъй като зоната за охрана около тях е частично разрушена. Потвърден бе и граждански сигнал за недостатъчни водни количества по напоителния канал до местността Долна Шиявица в землището на с. Стара Кресна – причина за това се оказа наличие на дървесна и храстова растителност във водното течение.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *