Държавните институции порязаха инж. Т. Пенев – не откриха нередност в сътрудничеството между петричкия кмет Д. Бръчков, гл. арх. Вл. Митрев и бившия му работодател „Ния дизайн“

Едни от най-върлите опозиционери на петричката власт инж. Тане Пенев и арх. инж. Даниела Караиванова претърпяха пълен крах по отношение на сигнала им, подаден срещу кмета Димитър Бръчков и главния архитект на общината Владимир Митрев с обвинението, че възлагат обществени поръчки на фирмата, в която Митрев работел, преди да стане държавен служител в община Петрич – столичната „Ния дизайн“.
Сигнала двамата изпратили в Агенцията за държавна финансова инспекция, но контролната институция преценила, че е в ресора на Комисията за конфликт на интереси /КПУКИ/, и през октомври той се озовал на бюрото на Катя Станева. Заедно с колегите й Николай Николов и Паскал Бояджийски Станева след прочит на изнесените в него данни установила, че документално нито Бръчков, нито Митрев са управители или еднолични собственици на капитала на „Ния дизайн“ ЕООД, което от своя страна налагало извода, че двамата не са свързани лица с дружеството, освен това жалбоподателите пропуснали да попълнят някои пропуски в жалбата си, в резултат на което производството срещу кмета и архитекта е прекратено.
По тази причина извън разследването остават сериозните факти, изложени в жалбата на Пенев и Караиванова. Те касаят прословутия градски парк, който община Петрич започва да строи срещу 4,8 млн. лв. От тази сума 69 900 лв. без ДДС ще получи бившата фирма на главния архитект „Ния дизайн“, която след покана от кмета Бръчков е наета през юли 2016 г. за частично проектиране на парка, съгласуване и авторски надзор.
Проблемът е, че пълното проектиране в рамките на проект „Създаване на проектна готовност за кандидатстване на община Петрич по Оперативна програма регионално развитие за период 2014- 2020 г. за градския парк“ е било възложено още през 2014 г. на „Консорциум Петрич проект 2014“, в който водеща фирма е архитектурно бюро “Ния дизайн“, и за него още тогава общината е платила 76 800 лв.
Преди няколко сесии Пенев и Караиванова повдигнаха същия въпрос на една от сесиите в общината, отправяйки ребром към кмета Бръчков въпроса защо 2 г. след като е платил за авторски надзор на парка, е поканил бившия работодател на главния архитект да свърши отново същото за почти същите пари.
Те споделиха и любопитната подробност, че договорът между община Петрич и „Ния дизайн“ е сключен на 28 юли 2016 г., а само ден по-късно – на 29 юли, проектите били готови, тоест „Ния дизайн“ за 24 часа е заработила близо 73 000 лв. Същите проекти веднага са били съгласувани и одобрени от главния архитект на общината Владимир Митрев.
ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *