HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Държавните чиновници в паника! Въвеждат яки глоби за мудна работа

Мудните чиновници, които вършат калпаво работата си ще отнасят солени глоби, ако не свършат или бавят свои задължения. Според предлагани нови промени в Административно-процесуалния кодекс, внесени в парламента от ГЕРБ, наказанията за виновните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лв.

“Най-важното е, че с новите текстове се отварят вратите на принципа на мълчаливото съгласие и прехвърляме административната тежест от чиновниците”, коментира пред “Труд” председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Бизнесът от години настоява за по-бърза работа от страна на администрацията, а една от точките в програмата на ГЕРБ е именно намаляването на чиновническата преса върху компаниите.

Новите текстове ще премахнат част от бюрократичните спънки и ако в регламентиран срок дадена фирма няма отговор от чиновник, то ще се приема, че поставеното питане е с положително становище от въпросното ведомство.

“Изменението създава предпоставка за постепен преход от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие в подходящите за това случаи”, се казва в мотивите към законопроекта.

Според вносителите, “мълчаливото съгласие е инструментът, чрез който най-лесно се игнорира бездействието на администрацията и рязко се намалява административната тежест”.

Промените в АПК ще доведат до въвеждането и на електронно правосъдие.

“Що се отнася до електронното правосъдие – навсякъде, където можем, е да направим процедурите дигитални”, отбеляза още Кирилов. В новите текстове е записано, че призовките вече ще може да се изпращат по електронната поща. Това означава, че съдилищата ще могат да изпращат призовки чрез електронни съобщения.

“Това предложение ще породи дискусии, но от друга страна ще доведе до опростяване на призоваването чрез електронните съобщения”, каза още председателят на правната комисия.

Пак с новите текстове ще се увеличи размера на държавните такси и ще има пропорционална такса при материален интерес на делата. Работната група от ВАС са приложили финансова обосновка, а подобна практика има вече в закона за управление на средствата на европейските фондове.

Защитата на социалните права обаче остават на същите нива, а промените ще касаят дела за обществени поръчки, концесии и др.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *