Държавното е-хранилище готово до октомври, цената стига до 800 000 лв.

До месец октомври ще е готово единното държавно хранилище за данни, в което ще има резервни копия на информацията от всички регистри. Това обяви в интервю за bTV вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му проектът ще струва най-много 800 000 лв.

С парите ще се създаде масив от един петабайт, който ще е физически разположен на едно или повече места. Дончев сравни хранилището с трезор, в който всяка институция ще има свой своеобразен сейф.

Идеята за новата структура дойде след срива на Търговския регистър, оставил България цяла седмица без надеждно работещ източник на фирмена информация.

– Какво ще представлява това хранилище?

И към момента според действащите изисквания, който стопанисва регистър, е длъжен да записва информацията на два сървъра – ако се случи проблем с единия, информацията да я има на другия и, отделно, да води електронен архив. Това е двойно подсигуряване.

Идеята е да има тройно подсигуряване, да се създаде централно хранилище с обем един петабайт и то да бъде физически разположено на едно или повече места. Това е класифицирана информация и ще представлява трезор, в който всяка институция ще има сейф и ако се получи срив въпреки осигуряването информацията, да бъде възстановена, това е идеята.

– Като се централизира информацията, тя представлява по-голяма стойност, по-голяма цел и изисква по-голяма инвестиция в сигурност, защото, ако бъде източена информацията, би била колосална загуба…

Ще бъдат прилагани най-високите стандарти за защита, въпреки че информацията е публична.

– Колко би струвало, приблизително?

Говорим за суми от 700-800 хиляди лева, не повече.

– Ще бъдат ли разделени физически хранилищата, защото добрите практики изискват поне 350 км отстояние?

И към момента в много от хранилищата, които поддържаме, и двата сървъра, на които се записва информацията, са обособени физически на различни места. Ще подходим по същия начин – „хранилище” е условно понятие, защото информацията може да се съхранява на едно, три или пет места, колкото преценят инженерите специалисти.

– Смятате ли, че имаме достатъчно подготвени в държавния апарат специалисти, които да поддържат тези системи защото имаме чудесни специалисти, но не им плащаме достатъчно да ги задържим да работят за държавата…

Заплатите в държавата не са от най-атрактивните, полагаме усилия за това. В много от случаите много от услугите са изведени навън, аутсорснати са, но на мен ми се иска да има по-добри експерти в държавната администрация, защото всеки ден са в съответното ведомство и могат да реагират веднага.

– Кога смятате че ще заработи хранилището?

Месец октомври е целта.

– Много бързо?

Кризата с Търговския регистър ни кара да вземем още мерки и то в най-кратки срокове.

-Значи ще е закрита поръчка?

Не съм изпадал в детайли какъв тип ще бъде поръчката.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *