Дъщерята на бившия зам. кмет на Кресна Г. Георгиев – Петя Бертони, отговаря за дизайна на суперавтомобилите на най-известните марки в света

Дъщерята на общинския съветник от ГЕРБ в Кресна Георги Георгиев – Петя Бертони, е българката, която от четири години отговаря за дизайна на суперавтомобили и прототипи на едни от най-големите марки в света. 31-годишната нашенка е омъжена за италианец от Торино, с когото съдбата я среща, докато учи висше образование в университета в Милано по специалността „Маркетинг“.

Иначе Петя е учила до 10 клас в благоевградската Езикова гимназия, но след това се прехвърля в софийска езикова гимназия. Основното дизайнерско студио на Петя е в Торино, но има офис и в Китай, разкри пред „Струма“ бащата на успешната българка, който в миналото беше зам. кмет на Кресна и председател на местния минипарламент. Тя бе в България заради най-популярното в света изложение на суперавтомобили Cars & Coffee преди две години.

Ето какво разказа тогава Петя Георгиева-Бертони за своя бизнес: „Няма как да избягаш от съдбата си. Смятах, че ще се занимавам с мода, но съдбата ме срещна с едно от най-големите дизайнерски студиа в Торино. Клиенти на студиото са арабски шейхове, английски лордове и световноизвестни хора на изкуството, а граници на желанията и невъзможни неща за тях няма. Аз определям какви да бъдат цветовете, материите, как да изглежда колата отвътре, а също и отвън с различните видове цветове. Правим и самолети, хеликоптери, яхти, мотори, общо взето всичко. Имахме такъв случай с принц от Катар, който остави доста скъп автомобил и каза: „Не искам вече да имам седалки отзад, направете ми го в диванче”. Отрязахме цялата кола, отвътре изпразнихме абсолютно всичко и я създадохме наново. Единственото нещо, което остана, бе двигателят и основните линии на дизайна. Самата му скоростна кутия беше от злато, слагат си диаманти навсякъде. Те дойдоха, оставиха не знам колко карата диаманти в офиса и никой не се поинтересува дали сме сложили абсолютно всички. Това са случаи, в които си даваш сметка какви паралелни светове съществуват. За самолетите също той си беше харесал един тефтер, който имаше много специфична крокодилска кожа. Каза ни: „Това е самолетът ми, искам отвътре да сменя кожата, но искам да бъде точно тази”. С една от най-големите фирми, които произвеждат кожи в Италия, отидохме и създадохме кожа изцяло за него.

Италианска художничка се обръща с необичайна молба и лак за нокти. Тя дойде с шишенцето лак и каза: „Искам този цвят да бъде”. Създадохме този червен цвят специално за нейната кола. Дори носи нейното име“, обясни Петя Георгиева-Бертони в телевизионното студио на bTV.

Освен специална кожа, цвят и дизайн, Петя и екипът, с който работи, създават и така наречените „one off” автомобили. One off автомобил означава, че е произведен в серия, но човек си го купува и иска да го персонализира. Като тунинг, но с одобрението на самата фирма-майка. Има доста сериозни процедури. Другият вариант е да имаш безкрайно много пари, защото да направиш прототип на такава кола струва между 3 и 7 милиона евро. Когато не работи в студиото, Петя отново е заобиколена от суперколи. Организира международни събития, които обединяват хора от различна възраст, пол и националност в любовта им към високите скорости и мощните автомобили. Тя самата кара спортна кола, жълта на цвят, която струва около 300 000 евро.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *