Дъщерята на най-известния благоевградски нотариус Искра Кутева попадна в капан за имотни измами

Дъщерята на най-известния благоевградски нотариус Искра Кутева, адвокат Екатерина Васева, попадна в капан за имотни измами. През 2017 г. тя закупила със съпруга си апартамент в кв. „Красно село“ в София от известния оперен певец Борис Чернорубашкин, който е с руско и българско потекло. 87-годишният певец, който живее от половин век в Австрия, където е направил артистичната си кариера, всъщност дошъл преди 2 години в България, за да продаде апартамента на починалия му брат Константин, който няма други наследници освен него. Оперният певец, който е милионер, бил придружаван от неговия приятел от детинство, известния историк проф. Никола Алтънков. Сделката е изповядана в присъствието на купувача, продавача и агент за недвижими имоти пред нотариус. Година и половина след това Екатерина Васева получава призовка да се яви на дело за разваляне на имотната сделка. Исковата молба е заведена от непозната за тях жена, която твърди, че подписът под сделката не бил на Борис Чернорубашкин, а имитиран. Същата жена твърди, че завела дело срещу него в съда за дълг 110 000 лв. по запис на заповед. Парите били дадени на нейния съпруг от оперния певец  в знак на благодарност, че гледал приживе болния му брат. След време съпругът се споминал, а записът на заповед бил открит в панталона му от неговата вдовица Диана Димитрова. Това дошло като гръм от ясно небе и за австрийския оперен певец, който си наел адвокат и научил, че вече е осъден от български съд и има издаден изпълнителен лист за събиране на дължимата сума, която набъбнала на 150 000 лв. с лихвите и таксите. 

Г-жо Васева, каква е тази имотна афера, в която попаднахте?

През 2017 г. аз и съпругът ми решихме да закупим имот в София, като инвестираме част от спестяванията си с помощ от нашите родители. Свързахме се с агенция за недвижими имоти „Мирела“ и на 5 декември 2017 г. сделката беше изповядана пред нотариус. Всичко по сделката беше чисто, направихме проверка за тежести и всичко беше наред. Продавачът беше много известна публична личност, оперният певец Борис Чернорубашкин, който живее в Австрия. Награждаван е от българския и австрийския президент като оперен певец от световна величина. Внесохме капаро по сделката, която беше изповядвана на реална цена.

Колко платихте ?

140 000 евро за апартамент, приблизително от 120 кв.м, в кв. „Красно село“. На сделката присъства Борис Чернорубашкин, който беше придружаван от своя приятел от детинство проф. Никола Алтънков, също емигрант. Всичко беше наред до 27 февруари тази година, когато получихме искова молба за мен и съпруга ми от непознато лице – Диана Димитрова, представлявана от двама адвокати. Тя претендира, че е кредитор на световноизвестния оперен певец, който е милионер и живее в най-богатия квартал в Залцбург, който й дължи сума от 110 000 лв. главница, която с лихви и разноски е станала почти 150 000 лв. по запис на заповед. По-късно видяхме, че този запис на заповед няма нищо общо с неговия подпис. Неговият е различен, дълъг, той си изписва имената, освен това има тремор на ръката, т.е. специфичен. Въпросната госпожа, която не познава г-н Чернорубашкин, претендира, че той й дължи пари, както и че той не се е явил на нашата сделка и не е положил подпис, а това е направено от някое друго лице. 

Защо го правят това?

По този начин те казват, че няма валидна сделка и имотът си е в патримониума на Чернорубашкин. Целта им е да го продадат на публична продан и Диана Димитрова да си дръпне тези пари. Аз веднага се свързах с г-н Чернорубашкин, който беше много стресиран в началото, след като му обясних, че дължи огромна сума пари в България. Той ме увери, че никому не дължи пари. Никога не е имал дългове към външни лица, никого не познава, освен проф. Никола Алтънков, който го придружаваше на сделката. Двамата се познават от 80 години, от деца. Тогава се усъмнихме, че нещо не е наред. Г-н Чернорубашкин също си нае адвокат, който установи, че в Софийски районен съд е било заведено дело срещу него и той е бил осъден. Издаден е изпълнителен лист да изплати въпросната сума.

Как е станало това без негово знание?

Назначили са му един адвокат за фалшив пълномощник, който е почнал да приема документи от негово име и да ги подписва. Всичко е задвижено, и той е осъден през месец май 2018 г. и е издаден изпълнителен лист. Образувано е изпълнително дело при частния съдебен изпълнител Мариян Петков от София, покана за доброволно изплащане, а всичките документи е получавал адвокатът. Когато тръгват да насочват изпълнението срещу негови имоти, те тогава установили, че има имот на негово име. Те са знаели много преди това, че той вече не е негов, след справка в Агенцията по вписванията, но въпреки това  го правят. Даже беше наложена възбрана върху нашия имот, докато ние сме го ремонтирали. Единствената версия, която могат да измислят, е, че той не се е подписал под нашия нотариален акт, и завеждат дело за обявяване на сделката за нищожна.

Сега вие какво трябва да докажете ?

Трябва да докажем, че подписът е негов, което е парадоксалното и смехотворното. Нещо, което го има на практика и е станало в присъствието на агент от недвижими имоти, на негов приятел, който го познава от 80 години, в наше присъствие и на нотариус. Много дълго чакахме да се насрочи дело, и първото заседание беше на 18 декември. Това, което те искат като абсурдни доказателства, е да се изготви графологична експертиза на неговия подпис, полаган преди 20 г. при издаване на български документи за самоличност. Ние искаме да бъде извършена графологична експертиза въз основа на подпис, положен по-скоро, около деня на сделката. Той е оставял пълномощни на тази агентка за недвижими имоти, на нас е подписвал декларации, които са много по-достоверен източник. Искаме графологичната експертиза да се извърши в Австрия, която ще стане по делегация, тъй като г-н  Чернорубашкин не може да идва в България, защото е в инвалидна количка, а и не е нужно.

А как е наложена възбрана върху вашия апартамент от частния съдия-изпълнител, той не е ли проверил, че има друг собственик?

Ами бил е длъжен, и ние това лято, през месец юли, го сезирахме. Казахме му, че или ще вдигне възбраната, или ще си търсим правата по съдебен ред. След един месец той я вдигна, защото е установил, че няма основания, тъй като се водят дела. Г-н Чернорубашкин води отделно дело за това, че подписът в записа на заповед е неистински и не е негов, и той не дължи пари никому.

А защо изпълнителното дело не е насочено към други имоти на Чернорубашкин в Австрия?

Кредиторът има право да определи към кое имущество да се насочи. На тях целта е била само нашият имот. Много добре са знаели, че е придобит от нас, че сме били на сделката. Идеята е била така да завъртят нещата, но вероятно не са очаквали, че ще има такава реакция от наша страна.

Изглежда доста обиграна и оттренирана схема, която няма как да се случи без опитен юрист, и въобще как точно стигнаха до вас?

Те със сигурност не се насочват към случайни, а към хубави имоти. Кой е реално човекът, който стои зад това –  Диана Димитрова или друг, не мога да кажа. Никой не знае коя е тя , какво работи, защото тя не се появи в съда, а е представлявана от адвокати.

А тя как е намерила този запис на заповед?

В панталоните на починалия й съпруг. Сещате се, че това няма как да се докаже. Те са го измислили добре. Включително и да се избегне умисъл. Те обаче са сбъркали в едно, че зад имота стои световноизвестна личност. Защо са се насочили към него? Защото той е на 87 години и по българската база данни няма наследници. Разведен, без деца. Единствен наследник е бил починалият му брат и са си казали „Оп, идеално, сега може да се развъртим“. Но той  има наследници  в Австрия – две дъщери и един син. Борис Чернорубашкин е син на руски белогвардеец, който намира убежище в България. Като става на 20 години, той заминава за Чехия, но оттам не му подновяват визата и той емигрира на 32 г. в Австрия. Там прави артистичната си кариера. Там се разделя с българската си жена. Синът и голямата му дъщеря са от българки, а третата, най-малката му дъщеря, е от рускиня, която беше много по-млада  от него и почина наскоро, по време на делата. Той също е много стресиран. Представете си само – световноизвестен оперен певец, при това много богат, продава жилището, което наследил от починалия си брат Константин в България, и изведнъж се оказва длъжник на непозната, без да си има хал хабер. Записната заповед е антидатирана, падежът е бил на 16 април 2016 г., една година преди смъртта на покойния му брат Константин, който умира през октомври 2017 г. Г-н Чернорубашкин първоначално не можа да ни повярва какво се случва, докато разбра, че е осъден и дължи пари.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *