Дъщерята на починалия от Ковид-19 ходжа на с. Бунцево, 11-г. Хава, наследи дарбата му да рисува, мечтае за изложба, за да помога на майка си в издръжката

Четвъртокласничката Хава Карафеиз от ОУ „Братя Миладинови“ в село Конарско, община Якоруда, смая учителите с уникалните си рисунки. Дарбата на 11-годишното момиче се отприщила след кончината на нейния баща Али Карафеиз. 34-годишният ходжа на селата Бунцево и Конарско загуби битката с Ковид-19 през септември миналата година и остави две деца сирачета – Хава и нейния брат първокласник. Загубата била голям удар за семейството, тъй като Али бил неговият основен стълб, който се грижил изцяло за издръжката. Майката Вайде е безработна и животът й се превърнал в битка за оцеляване с помощта на близките, както и на добри и милосърдни люде. Пенсиите, които държавата подсигурява на двете сирачета след кончината, все още не са получени, но хората в селото, общината и мюфтийството не са ги изоставили, разказа класната на Хава – учителката Екатерина Калоянова.
„Тя е много чувствително дете, рисува невероятно. Има голяма дарба, която е наследила от баща си. След тежката загуба тя започна с още по-голяма дълбочина и финес да рисува. Пресъздава с удивителна лекота и зрялост за нейната възраст различни теми и сюжети. Поразителна е рисунката за светлата и тъмната страна на сърцето, на която има празно облаче, символ на тъжното място, в което пази спомена за нейния баща. Във всяка рисунка влага много вдъхновение и прецизност и затова всички са изключително красиви. Повечето от нейните творби красят училищните стаи. Досега Хава не е участвала в конкурси по рисуване. Мечтата й е да подреди самостоятелна изложба и ако може, да продаде рисунки, за да помогне на майка си в издръжката на семейството”, добави учителката.
На матурите Хава също се представила отлично, но желанието й е да продължи обучението си по рисуване. Артистичната дарба на 11-годишното дете се проявила и в уникалните декорации на ръце и тяло, които прави с къна и писец в индийския стил мехенди. Признанието на училищното ръководство към талантиливото дете ще бъде специална грамота, която ще бъде връчена в края на учебната година.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *