Дъщерята на съветничката Д. Бацанова губи концесията за футболното игрище в с. Ръждак, за 4 г. дори не е започнала обещания ремонт за 200 000 лв.

Общинските съветници в Петрич прекратиха концесионния договор между общината и „БАЦ 2013“ ЕООД за спортното игрище в село Ръждак. Решението бе взето на заседание на ОбС след предложение на кмета Петър Бръчков за едностранно прекратяване и без предизвестие на сключения през 2016 г. договор поради неизпълнение на инвестиционната програма от страна на дружеството концесионер, чийто собственик е  дъщерята на общинската съветничка Добринка Бацанова – Надежда. 

В мотивите се посочва, че съгласно клаузите фирмата концесионер  е следвало да извърши цялостен ремонт на футболното игрище, както и съществуващите съблекални, стая за съдийски състав за персонал, медицински център, изграждане на поливна система, на осветление, озвучаване, обособяване на места за публика с инженерни конструкции от модулен тип за зрители и журналисти, осветление и др., т.е. всичко необходимо, за да се превърне в модерна спортна база. За целта била заложена инвестиция от 200 000 лв. през първите 4 г.

Проверка през лятото на 2020 г. от общинска комисия констатирала, че концесионерът дори не е започнал подготовка за реализиране на инвестицията, не били и представени за  одобрение  в общината строителни  книжа за СМР. Кметът Бръчков изпратил нотариална покана до управителя на фирмата Надежда Бацанова за среща с представители на общината, на която да предостави отчети за изпълнение на инвестиционния проект, но такава не се състояла. Заради неизпълнение на задълженията от страна на концесионера последва предложение на кмета за прекратяване на договора, което бе гласувано с мнозинство.

Общинските съветници решиха и да бъде обявен конкурс за продажбата на старата сграда на болницата. Имотът –  частна общинска собственост, е до действащата болница, като целта е на негово място да се построи хотелски комплекс за развитие на туризма в Петрич. Условието към потенциалните купувачи е хотелът да се построи максимум за 60 месеца, с минимум 100 легла, като абсолютно задължително е да не се променя предназначението. Началната тръжна цена на имота е 150 000 лв., като очакванията са при наддаването тя да скочи няколко пъти, обясни зам. кметът Минка Салагьорова. Тя открои като изключително важни за развитието на община Петрич проектните предложения, които са приети на общинската сесия, сред които два социални проекта – за „Патронажна грижа плюс“ и за „Асистентска подкрепа“.

Съветниците изразиха съгласие за изготвяне на проект и кандидатстване на община Петрич по Мярка 19 от Програмата за регионално развитие  на ЕС, както и на проект за обновяване на инфраструктурата на читалище „Братя Миладинови“, и за кандидатстване за получаване на финансова помощ за изграждане на канализация и пречиствателна станция в с. Кавракирово.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. кан Крум

    А неустойки за неизпълнение на концесионния договор за стадиона няма ли? Ако няма, да се потърси отговорност на неграмотниците, които са го подготвили и сключили! Ако има, да се направи запор за плащането и!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *