Дъщерята на шефа на ОбС – Благоевград отива на финал на олимпиада по руски в Москва

Дъщерята на шефа на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков – Десислава, и съученичката й от XII „г” клас в ПМГ Антонина Николова са одобрени за участие във финалния кръг на Международната олимпиада по руски език в Москва.

В първия кръг те трябваше да се справят с две задачи – да напишат есе на тема “Руското изкуство” и в двеминутно видео да се представят и да разкажат за себе си и причината за избора им за изучаване на руски език.

Под ръководството на учителката им Марина Рулько те успяха да стигнат до финала, който ще се проведе в Москва на 23-26 април 2017 г. под надслов „Русский мир – симфония языка и культуры“. Там им предстои основният етап на олимпиадата – писмен тест и устно съобщение на предложената от организаторите тема с използване на IT технологии. Престоят им в Москва ще бъде придружен с богата културна програма и спонсориран от руското правителство.

Десислава и съученичките й Стойна Йорданова и Юлия Грозданова се представиха отлично и на националния кръг на олимпиадата по руски език във Велинград. В областния кръг на олимпиадата взеха участие 609 ученици от 23 области на България, от които за финалния кръг се класираха 120 ученици от 16 области на страната, представители на 44 училища от 17 града. В състезателната група на момичетата бяха допуснати 27 ученици. Конкуренцията тази година беше изключително голяма, като представителите на ПМГ „Акад. С.П. Корольов“ се състезаваха с деца с руски произход и такива, чийто първи чужд език е руският. Въпреки това учениците на Математическата гимназия дадоха най-доброто от себе си и с постигнатите резултати Стойна Йорданова (5.75), Юлия Грозданова (5.50) и Десислава Таскова (5.50) са приети без изпит за студенти в специалност „Руска филология” в Софийския университет.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *