Дядо на футболна звезда от Кресна с коронавирус

40-годишен пациент от вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград е с инфекция от коронавирус. Мъжът е постъпил за лечение в петък с отрицателен  PCR тест, но на другия ден се е стигнало до промени в клиничната му картина, направена му била рентгенография, която показала, че е с двустранна пневмония. Отново му е взета проба за коронавирус, която при повторния тест, в неделя, е била положителна. Пациентът е преместен в инфекциозно отделение, а стаята, в която е бил сам два дни във вътрешно отделение, дезинфекцирана. Медицинският екип, който го е обслужвал – сестра, лаборант и лекар, са били със защитни облекла и маски, поясни началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев, който от началото на пандемията е въвел стриктни мерки в отделението.

С коронаинфекция се оказа и дядото на футболна звезда от Кресна. 71- годишният мъж, който е с инсулт от няколко години, е бил приет първоначално в частната болница ПУЛС. След като е тестван за коронавирус и пробата му била положителна, е преместен в отделението по реанимация на МБАЛ – Благоевград. Според запознати мъжът е бил на легло и е обгрижван от човек извън семейството. Направените проби на контактните лица са отрицателни.   Петима нови заразени с Ковид- 19 от Благоевградска област бяха обявени вчера от Единния информационен портал, толкова беше броят на установените с вируса и в събота.

Вчера бе проведена работна среща в отделението на Тубдиспансера в Благоевград, което бе предвидено от Общинския кризисен щаб да стане като буферно за пациенти, които са предвидени за хоспитализация. Преди срещата управителят на Специализираната болница за активно лечение на пневмо- фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ ) д-р Петър Георгиев обясни пред репортер на „Струма“, че за да бъде обособено отделението като предприемно за Ковид-19, е нужно да се премине през задължителни условия, като административни и нормативни процедури, съгласувани с Министерство на здравеопазването, РЗИ,  РЗОК и др.

„Това ще отнеме време, няма да стане веднага. Освен това в отделението има хоспитализирани пациенти. Те ще бъдат преместени, но пък трябва да бъде подсигурен и допълнителен медицински персонал, който да поеме заразените пациенти при една по-голяма вирусна вълна.

„Нуждая се от 10 медицински сестри, поне 4-5 санитари и минимум 5-има лекари”, заяви д-р Петър Георгиев. На репортерски въпрос откъде  ще дойдат кадрите, той добави, че кметът Румен Томов му е обещал да осигури медсестри, а колегите му – лекари. Според източници на „Струма“ в общинския Тубдиспансер има няколко лекари, сред които и общинският съветник от БСП д-р Владимир Пандев.

Управителят на болничното заведение д-р Петър Георгиев не се ангажира с  прогноза кога отделението ще започне да функционира като преходно в епидемията от коронавирус, но едва ли ще е по-късно от 1 август. Тогава влиза в сила увеличението от 1200 лв. за клиничната пътека за Ковид-19, която към момента е 600 лв. В двойно увеличената пътека, която бе утвърдена от НЗОК, се предвижда да бъде включена и цената на PCR тестовете.

След проведената вчерашна среща в Тубдиспансера с участието на управителите на болници и кмета на Благоевград Румен Томов все пак е станало ясно, че СБАЛПФЗ – Благоевград ЕООД, което е специализирано лечебно заведение за лечение и периодично наблюдение на болни от туберкулоза и хронични неспецифични белодробни заболявания, не се нуждае от специално разрешение от Министерство на здравеопазването да приема пациенти със съмнения за коронавирус. „Това е болнично заведение, което е длъжно да приема пациенти, както всички други. При нас инфекциозно отделение е пълно, заяви вчера след срещата шефът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.  „Всяка болница приема болни от коронавирус при спазване на задължителните превантивни мерки. Има заповед на министъра на здравеопазването. В онкологичната болница не е препоръчително, тъй като нашите пациенти са с понижен имунитет с оглед заболяванията. Идеята на всички болнични управители за така наречената буферна зона в отделението в едното крило на общинския Тубдиспансер е и то да се включи в градската здравна система по време на епидемията. Да приема пациенти, да ги изследва за коронавирус и да ги лекува. Ако се стигне до усложнения, има две реанимации – едната в МБАЛ – Благоевград, а другата в болница ПУЛС“, заяви шефът на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА     

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *