Д-р Бейкър: Пълното преминаване на IQOS е по-малко вредно от продължителното пушене на цигари

Д-р Жизел Бейкър e директор по научните въпроси във “Филип Морис Интернешънъл”. Тя ръководи стратегиите за връзки с научната общност и отговаря за представянето на научните изследвания на компанията за продуктите с намален риск пред експертите по обществено здраве и регулаторните органи.
Има докторска степен по биометрия и епидемиология от Медицинския университет на Южна Каролина. Преди това е отговаряла за екипите по биостатистика, управление на клинични данни и моделиране на здравето на населението, които генерират и анализират данни от клинични и следпазарни проучвания, наблюдение на безопасността на продукта и оценка на въздействието върху здравето на населението. Д-р Бейкър и екипът й са в основата на полученото разрешение за продажба на бездимния продукт на компанията IQOS от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA).

“От научна гледна точка и на база съвкупността от доказателства, получени до момента, можем да твърдим, че пълното преминаване на IQOS е по-малко вредно от продължителното пушене на цигари”. Това заяви д-р Жизел Бейкър, директор по научните въпроси във “Филип Морис Интернешънъл” в интервю по повод решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ да разреши продажбата на устройството за нагряване на тютюн IQOS на американския пазар. През май Американската агенция разреши пускането на бездимното устройство на пазара в САЩ с мотив, че продуктът е подходящ за опазване на общественото здраве, като се вземат предвид рисковете и ползите за населението като цяло. Преди да публикува решението си, американският регулатор направи цялостен преглед на досието и научните данни за IQOS, подадени от компанията, както и на независимите източници.
“Твърдението, че IQOS е по-малко вредно от продължителното пушене, не се основава на решението на АХЛ, а на всички доказателства до момента”, заяви д-р Бейкър, която е участвала в защитата на научното досие пред американския регулатор. “Ако погледнете научните доказателства, получени до момента, ще видите, че аерозолът на IQOS съдържа средно 95% по-ниски концентрации на токсични вещества в сравнение с цигарения дим. Освен това ние доказахме, че при пълно преминаване на пушачите на IQOS се постига до 95% намаление на излагането на токсични вещества, когато те се въздържат от пушене за срока на провеждане на проучването”, допълва научният директор.
Компанията е провела и шестмесечни клинични проучвания, в които се установява, че намаленото излагане на токсични вещества при употребата на IQOS води в краткосрочен план до благоприятни изменения в няколко крайни точки за клиничен риск, които са свързани с развитието на заболявания, свързани с пушенето. Тези краткосрочни изменения се потвърждават и от дългосрочни животински модели на заболяванията за сърдечносъдови болести, заболявания на дихателната система и рак.
За да се пусне за продажба в САЩ, научните данни за устройството за нагряване на тютюн IQOS и тютюневите изделия към него трябваше първо да преминат през прегледа и оценката на американския регулатор, разясни д-р Бейкър. Затова и в рамките на 2 години Агенцията по храни и лекарства в САЩ (FDA) извършва преглед на досието с научните данни за IQOS, преди да излезе с решението си за одобрение на продажбата на продукта. IQOS е първият продукт с нагряване на тютюн, който получава такова разрешение от американския регулатор в САЩ.
Макар IQOS да се предлага на почти 50 пазара в света, Агенцията по храни и лекарства в САЩ е първият държавен орган, който извърши цялостна и задълбочена оценка на научните резултати на компанията, производител на IQOS. Американският регулатор анализира научните данни за устройството за нагряване на тютюн на компанията, както и други научни публикации по темата. “Агенцията провежда и собствени тестове на продукта, за да гарантира, че предлагането на IQOS в САЩ ще е благоприятно за опазването на общественото здраве. Като компания, която поставя науката в центъра на своята дейност, за нас този тип оценка е много важна”, допълни директорът по научни въпроси във “Филип Морис “.
Материалът е изготвен с подкрепата на “Филип Морис България”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *