Д-р Виктория Каракостова алармира: Личните лекари са на първа линия с болните и сами си осигуряват предпазни маски

Личните лекари работят на първа линия с пациенти, които може да са потенционални заразоносители, но са най-незащитени. За това алармира общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова, която има практика в Кочериново и в пациентската й листа има над 2500 души.

„Сами си осигуряваме предпазни маски и ръкавици, дезинфектанти, а дневно преглеждам десетки хора в двата кабинета. Под мое наблюдение са и около 30 човека, които се завърнаха от чужбина и са поставени под карантина. Една колежка беше ушила маски, взех от нея. От община Кочериново раздадоха гумени маски и наметала, които приличат на военни и не съм ги ползвала, но отправям голяма благодарност към местната управа, че само те се сетиха за нас, личните лекари.

На вратата на кабинета съм поставила съобщение, че хора с грипоподобни симптоми трябва да се въздържат от директни контакти и да ми се обаждат по телефона. Въпреки препоръката те са свикнали да идват в кабинета. Искат да ги види докторът, достатъчно е да се изкашля някой… Но ние сме дали Хипократова клетва и поемаме риска.

Въпросът е, че държавата трябва да реагира адекватно в безпрецедентната ситуация, да поеме отговорност, защото всички сме в една лодка. Да се погрижи да осигури предпазни средства и за нас, личните лекари, защото ние сме първите, които контактуваме с болните. В останалите европейски страни маските се раздават безплатно на хората и на медиците. Редно е това да се случи и в България”, заяви д-р Виктория Каракостова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

 1. Американската NBC

  Американската телевизия NBC,
  собственост на американския кабелен оператор Comcast corp, който притежава
  и 25% от Euronews е направила проучване как са се справили с епидемията в Тайван.

  От два дни се опитваме да дадем линк към българския сайт превел информацията
  на АМЕРИКАНСКАТА телевизия NBC, но не излиза.
  Защо?
  Какво притеснително има в това, да се прочете и научи как са се справили с епидемията?!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *