Д-р Виктория Каракостова: Случаят с моя пациент, който обиколи благоевградските болници, е показателен за тежката ситуация, в Кюстендил е по-спокойно

60-годишният Стойко Стойчев от село Бараково, който бе прехвърлен от една линейка в друга по пътя за Дупница поради липса на легла в Ковид отделенията на благоевградската болница, е пациент на общопрактикуващата лекарка д-р Виктория Каракостова. Ето какво допълни по случая джипито:

„Когато се откри Ковид, рентгеновата снимка не показваше пневмония, белият му дроб беше чист. Той бе хоспитализиран по мое настояване, защото по сведения на дъщеря му продължавал да е фебрилен, кашлицата му персистирала. Обадихме се на 112, след което с линейка е обиколил благоевградските болници и поради липса на легла е настанен в дупнишката болница „Св. Иван Рилски“. Не знам в какво състояние го е намерил фелдшерът от Спешен център – Рила Корчев, може в хода на лечението да е направил пневмония, защото при този коронавирус влошаването става за часове. Общопрактикуващите лекари следим състоянието на пациентите под карантина дистанционно по телефона, а колегите от Спешен център ги поемат при влошаване на състоянието им.

Стойко вече е по-добре, но все още поддържа температура, комуникирам с дъщеря му по телефона, тя също е позитивна. С положителна проба е и сестра му,  а останалите членове на семейството му са карантинирани“.

Д-р Каракостова има над 20 пациенти с коронавирус, като повечето от тях са млади, под 50-годишна възраст. Най-възрастните били двама 60-годишни мъже – единият е Стойко, а другият е от вчера. За статуса на пациентите си – положителни или контактни, получава ежедневна информация  на електронната поща от РЗИ – Кюстендил, до които се изпращат лабораторните резултати.

„Днес до обяд имам няколко души, може и да са повече, защото едни довършват карантина, други са нови. Имам и куриози в НОИ – Кюстендил. Пациентка, която беше карантирана поради контакт, на осмия ден показа положителен тест. Сега се наложи освен тези 10 дни за контакт да се извади болничен лист за карантина за Ковид. Тепърва ще се срещаме с интересни случаи, които не сме виждали досега по отношение и на административната част на лечението“, счита д-р Каракостова. 

Като лекар, който практикува в Кочериново, но живее в Благоевград и има представа за ситуацията с болничните легла в двете съседни области – Кюстендилска и Благоевградска, тя сподели:

„В кюстендилската болница има 22-ма хоспитализирани с коронавирус и вече са на прага. В дупнишката болница легла има. При тях е по-спокойно в сравнение с Благоевград, който вчера беше след Пловдив по брой заразени. Не трябва да се забравя, че Благоевградска област е по-голяма по население. А сега остава и без хирургия. Няма хирургия и в онкологията, защото колегите са заразени. Ситуацията в Благоевград е сериозна. Всеки трябва да спазва дисциплина, хигиена, дистанция, за да опази себе си и близките. При тази пандемия обаче не е редно да оставаме без областна хирургия в МБАЛ – Благоевград, защото има травматизъм и други спешни случаи. Може да пожертваме други отделения, но хирургия трябва да има. Не си и представям какво може да стане, ако дойдат наведнъж няколко спешни случая“, заяви д-р Каракостова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *